Операция при разширени вени: видове, показания, подготовка, рехабилитация

какво е разширени вени

Днес голям брой представители на нежния пол знаят от първа ръка какво е заболяване като разширени вени. Разбира се, болестта атакува не само жените, но и мъжете, но все пак най-често се среща в слабата половина на човечеството. Разширените вени не са фатално заболяване, но могат да причинят много неприятности, така че е много важно да потърсите помощ от флеболог и заедно с него да изберете най-оптималното за вас лечение. В тази статия ще говорим за това в кои случаи е необходима операция при разширени вени, както и как се извършва и какви последствия може да има. Прочетете внимателно предоставената информация, за да се въоръжите и защитите възможно най-много.

Необходимост от операция при разширени вени

Не е тайна, че такава патология като разширени вени съществува от повече от едно поколение. Още на първите етапи от нейното развитие хората се опитват да преодолеят болестта, като използват методи на алтернативна терапия. И такова лечение наистина може да даде плод, но при условие, че болестта все още не е преминала в напреднала форма. Ако домашното лечение не е довело до желаните резултати, пациентът се обръща към медицинско заведение, където флеболог ще предпише консервативно лечение.

Въпреки това, силно пренебрегваната патология обикновено не реагира на терапевтично лечение. В този случай е много важно да се извърши операция при разширени вени. Ако болестта причинява много неудобства и болка, тогава просто не можете да направите без хирургическа намеса. Операцията за премахване на разширени вени на краката обикновено дава много добри резултати, но само ако пациентът стриктно спазва всички указания на лекаря.

Основни индикации за процедурата

Ако на долните ви крайници няма изпъкнали изкривени вени и не усещате силна болка в краката, тогава най-вероятно Вашият лекар ще Ви предпише използването на специални лекарства, които ще поддържат тонуса във вените Ви. Но операцията при разширени вени обикновено се предписва в такива случаи:

 • пациентът се оплаква от много силна болка в долните крайници;
 • вените бързо се увеличават по размер и в същото време придобиват изкривен характер; в същото време болестта активно прогресира, заемайки огромна площ;
 • кръвообращението в краката е нарушено; много е опасно, защото съществува риск от развитие на кръвни съсиреци;
 • лезии с трофичен характер започват да се образуват по вените; възможно е и появата на язви, които просто не могат да бъдат елиминирани;
 • доста често разширените вени са придружени от тромбофлебит.

Как да разпознаем заболяване

как да разпознаем разширените вени

Както бе споменато по-горе, операцията при разширени вени се прави само ако болестта вече е започнала да приема пренебрегвана форма. Много е важно самостоятелно да се определят симптомите на заболяването, за да се консултирате с лекар навреме и да започнете лечението. Така че, нека разгледаме какви симптоми са присъщи на такава патология като разширени вени (Вашият лекар ще Ви каже дали да направите операция):

 • чувство на силна умора и болка в долните крайници, които най-често се наблюдават сутрин и изчезват сутрин;
 • пациентите често казват, че във вените има усещане за парене и интензивна топлина;
 • доста често заболяването се придружава от появата на отоци; това важи особено за жените преди началото на менструалния период;
 • всеки месец вените започват да се подуват и да се издуват все повече и повече; те обаче са криволичещи в природата;
 • на краката се появяват мрежи и звездички на кръвоносни съдове;
 • пациентите често изпитват конвулсии през нощта; това важи особено за тези хора, които упражняват неконтролируемо.

В кои случаи е невъзможно да се извърши операция на вени при разширени вени

Имайте предвид, че патология като разширени вени не винаги може да бъде лекувана с хирургичен метод. Само лекар ще може да определи дали е възможно да се извърши конкретна операция във вашия случай. Не забравяйте да прочетете информацията за това кога не трябва да правите операция на вени при разширени вени:

противопоказания за операция
 • Хората, страдащи от високо кръвно налягане, ще трябва да откажат процедурата. Операцията може само да влоши и без това лошото ви здраве.
 • Не можете да извършите операция, ако патологията е вече на последния етап и просто не реагира на хирургично лечение.
 • Лекарите не препоръчват извършването на процедурата при наличие на исхемична болест на сърцето.
 • Бременните жени, както и хората в напреднала възраст, ще трябва да откажат да извършат операцията.
 • Операцията ще трябва да бъде отложена, ако пациентът страда от кожни заболявания като еризипела или екзема.

Правила за подготовка за процедурата

Операцията на разширени вени на краката се извършва само след като са предприети някои задължителни мерки. Всеки пациент, страдащ от разширени вени и съгласен да се подложи на операция, трябва да се запознае със следните подготвителни мерки:

 • преди операцията е много важно да преминете навреме всички необходими тестове;
 • не забравяйте да информирате Вашия лекар, ако имате алергични реакции към определени лекарства;
 • в деня на процедурата, не забравяйте да се изкъпете и избръснете всички косми.

Видове хирургични интервенции

Операцията на разширени вени на краката може да се извърши по няколко начина. Вашият лекар ще Ви каже кой е подходящ за Вас, след като сте преминали всички съответни тестове. Помислете за най-ефективните и търсени методи на хирургическа интервенция.

Флебектомия

флебектомия при разширени вени

Тази процедура може да премахне засегнатите вени. Този метод се счита за един от най-древните, но днес той, разбира се, е претърпял голям брой промени. Такава операция може да облекчи пациента от големите съдове, както и от образуваните възли. Цялата процедура отнема не повече от два часа. След изпълнението му той ще бъде възстановен по естествен начин.

За отстраняване на засегнатите вени се правят много малки разрези на кожата, които не надвишават пет до шест милиметра. Чрез такива дупки засегнатите вени ще бъдат премахнати.

Днес обаче методът на миниблебектомия е по-популярен. Същността му се състои във факта, че не е необходимо да правите разрез за операцията. Засегнатите вени ще бъдат премахнати чрез пункция на кожата. След такава процедура процесите на възстановяване ще продължат много по-бързо, а естетическият външен вид ще бъде по-привлекателен.

Какво е отстраняване?

Стрипингът е друга операция на вени на крака с разширени вени. Същността му се крие във факта, че можете да избавите крака си от голяма повредена вена. За това се прави разрез в областта на слабините, през който се отстранява голяма сафенозна вена. Освен това е много важно правилно да се превърже всички дълбоки и повърхностни вени. Повредените вени също се отстраняват. За това се правят други малки разрези. След операцията за отстраняване на разширени вени, на крака ще се нанесе специална превръзка, която трябва да бъде на крака известно време.

Използване на лазерни техники

Тъй като технологията не стои на едно място, всяка година учените разработват все по-модерни медицински техники. Лазерната хирургия при разширени вени обикновено се предписва в следните случаи:

лазерна хирургия при разширени вени
 • пациентът вече е започнал да развива трофични промени;
 • разширени празнини започнаха да се образуват във вената;
 • лазерна коагулация може да бъде предписана и за тези пациенти, които имат малък брой засегнати вени.

Същността на този метод е, че по време на операцията се прави пункция, чрез която във вената ще се вкара лазерен световод. Може да се използва за запечатване на засегнатата вена, която скоро просто ще изчезне. Този тип операция се извършва под обща анестезия.

Период на възстановяване

При разширени вени операцията обикновено дава много добри резултати. Разбира се, това ще зависи не само от избрания от вас хирург, но и от действията ви след операцията.

След операцията ви е много важно да имате правилния период на възстановяване. Обикновено лекарите съветват своите пациенти да следват следните указания:

 • Не забравяйте да използвате еластична превръзка след процедурата. Също така се препоръчва да направите това преди да тренирате.
 • Лекарите препоръчват да спортувате, но много умерено. По време на периода на възстановяване избягвайте силен стрес на долните крайници.
 • Опитайте се да носите компресионни чорапи и чорапи за коляното възможно най-често. Това важи особено за тези пациенти, които са на крака за много дълго време.
 • Никога не вдигайте тежести.
 • Лекарите настоятелно препоръчват на пациентите да следят диетата си. Избягвайте да качвате излишни килограми, в противен случай болестта ще се върне при вас много скоро.

Какво абсолютно не трябва да се прави през първата седмица след процедурата?

възстановяване след операция

С помощта на операция можете да разрешите проблем като разширени вени. Операцията за отстраняване на самата вена не е трудна, но изисква пациентът да спазва определени правила. През първата седмица след процедурата е строго забранено:

 • консумира дори минимално количество алкохолни напитки;
 • правете физически упражнения, както и повдигайте тежки предмети;
 • при никакви обстоятелства не вземайте гореща вана, а също така не посещавайте сауна или баня;
 • лекарите също препоръчват да спрете шофирането.

Бързо възстановяване

Моля, обърнете внимание, че въпреки че операцията за отстраняване на вени е доста ясна, през първите няколко дни след операцията пациентите могат да получат болезнени усещания, силна болезненост в областта на краката и повишена температура.

За да се намали болката, лекарите препоръчват да се прави лек самомасаж на долните крайници. Освен това лекарите препоръчват пациентите да бъдат активни и да остават в леглото възможно най-малко.

За облекчаване на болката могат да се предписват различни лекарства за болка. Ако е необходимо, лекарят може да предпише и лекарства, които могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци.

Какви са предимствата на операцията

В момента хирургичното лечение на разширени вени е много популярно, тъй като ви позволява да спрете болезнените усещания, а също така значително да подобрите външния вид на долните крайници.

Лекарите доста често предписват хирургическа интервенция на своите пациенти, тъй като тя има следните предимства:

 • ви позволява да се отървете от болка и тежест в долните крайници;
 • пациентът няма нужда да стои дълго време в болницата, обикновено се изписва в същия ден след операцията;
 • няма нужда от обща анестезия, някои процедури могат да се извършват дори без използването на местна упойка;
 • обикновено процесът на възстановяване протича много бързо, след една до две седмици пациентът може да започне да живее нормален живот.

Недостатъци на процедурата

недостатъци на операцията при разширени вени

Моля, обърнете внимание, че процедурата за премахване на разширените вени не винаги протича гладко. Прегледите на операцията потвърждават, че в някои случаи съществува риск от рецидив. Най-често това се случва, ако пациентът след процедурата продължава да води грешен начин на живот.

Хората, които са се съгласили на операция, свидетелстват, че след нейното извършване, натъртвания ще има по кожата за още един до два месеца. Освен това на местата на разреза могат да се образуват белези, както и кървене. Съществува и риск от тромбофлебит. За да не се случи това явление, е много важно да вървите колкото е възможно повече след операцията.

Заключения

Разширените вени са заболяване, което не може да бъде напълно елиминирано с лекарствена терапия. Можете само да спрете развитието му. Пренебрегваните форми на патология изискват хирургическа интервенция. Има много начини за премахване на увредените вени. Вашият лекар обаче ще Ви каже кой метод е подходящ за Вас.

При никакви обстоятелства не променяйте здравето си. Наблюдавайте състоянието на долните си крайници от най-ранна възраст и тогава ще имате много по-малко проблеми в напреднала възраст. Хранете се правилно, следете теглото си, упражнявайте се умерено и изхвърляйте лошите навици и ще забележите как здравето ви се променя към по-добро. Пази се!