Всичко за разширените вени на краката

Проблемите със сърдечно-съдовата система имат сериозни последици за човешкото тяло. Във високорисковата група са съдовете на долните крайници. Краката са постоянно изложени на неблагоприятни фактори, вариращи от гравитацията до неправилно монтирани обувки. Последицата от това е разширените вени на краката, лечението на които най-често завършва с операция.

Характеристики и причини за развитието на болестта

Разширени вени на долните крайници се образуват поради клапна недостатъчност. Тя може да бъде вродена или придобита. Когато клапаните не работят добре, тялото се опитва да увеличи налягането в крайниците, така че кръвта да бъде изтласкана нагоре. Поради това вените в краката се разтягат, еластичността им намалява и те губят формата си. Следователно, на повърхността на кожата се образува съдов модел. Това е първият признак, показващ, че човек е започнал разширени вени на долните крайници.

Пушене

VBLK без лечение води до огромен брой усложнения, най-сериозните от които могат да бъдат сърдечна тромбоза и смърт. Приблизително 60% от случаите на разширени вени на краката причиняват увреждане. Следователно е невъзможно да оставите болестта да се развие. След като забележите първите му симптоми, трябва незабавно да се свържете с флеболог. Причините за разширени вени по краката са различни. Развитието му може да провокира:

 • повишаване на нивото на прогестерон в женското тяло;
 • вродени проблеми с клапи и кръвоносни съдове;
 • наранявания на крака;
 • заседнал начин на живот;
 • прекомерна физическа активност;
 • пушене;
 • хронични ставни заболявания;
 • носене на смачкващи обувки и дрехи;
 • наднормено тегло;
 • продължителна употреба на КОК;
 • проблеми с ендокринната система;
 • неоплазма, бръщолевеща в долните крайници или перитонеума;
 • общо повишаване на налягането;
 • твърде много консумирани мазнини;
 • тромбоза, придружена от възпалителни процеси в стените на вената.

Както можете да видите, относително безвредните навици могат да се превърнат в причини за разширени вени по краката. Вените на краката често губят своята еластичност по време на бременност. Това се случва по две причини. Първо, жените вече не контролират теглото си, което провокира растежа на мастната тъкан и увеличаването на налягането върху съдовете. На второ място, внезапните скокове на хормони водят до промяна в плътността на стените на вените. В 45% от случаите разширените вени на долните крайници при бременни жени изчезват сами след раждането. Останалата част от нежния пол ще трябва да се подложи на лечение, ако раните по краката не са зараснали през първите 3 месеца.

При мъжете разширените вени на долните крайници се развиват под въздействието на тежък физически труд. Следователно в рисковата група влизат хора, които прекарват над 80% от работния ден на крака, т. е. строители, готвачи и др. Независимо от пола, разширените вени на краката могат да се развият при професионални спортисти. По време на тренировка налягането в долната част на тялото се повишава многократно, така че трябва да носите специализирано бельо, за да създадете компресия.

Наднормено тегло

Комплекс от симптоми

Симптомите на разширени вени на долните крайници са еднакви и за двата пола. На първите етапи заболяването практически не се забелязва. Някои пациенти могат да забележат изпъкнал съд в себе си, някой отбелязва постоянна тежест в краката. Болестта не се проявява, докато не се разпространи достатъчно силно. Тогава пациентът развива следните признаци на разширени вени:

 • болка при ходене;
 • тъпа болка по време на почивка (изчезва, ако поставите краката си на хълм);
 • обезцветяване на кожата на краката, свързано с факта, че съдовете започват да изпъкват при палпация и издуване;
 • конвулсии;
 • чувство на тежест в крайниците следобед;
 • промени в структурата на кръвоносните съдове, удебеляване.

Преди да лекува заболяване, лекарят трябва да определи какво го е отключило. Пациентите, които са страдали от силно физическо въздействие или неправилен начин на живот, ще могат напълно да премахнат разширените вени на краката и краката. Друго нещо са хората с генетично предразположение към това заболяване. След като лекарят започне да лекува разширени вени, проявите на болестта ще изчезнат. Но след известно време такива пациенти могат отново да получат рецидиви, поради което е необходимо лечение на разширени вени на краката след определяне на фактора, провокирал развитието му.

Отличителни черти на разширените вени на дълбоките вени

Дълбоките съдове също са податливи на това венозно заболяване. Първият признак на поражението им е чувство на тежест в прасците. Те буквално се пръскат от това, че са в седнало положение. Прасците се връщат към нормалните си размери след сън или продължителна почивка в легнало положение. Симптомите на разширени вени на дълбоките вени са малко по-различни от по-леката форма на заболяването. Пациентът се наблюдава:

 • силна болка в мускулите на прасеца;
 • сухота и обезцветяване на определени сегменти от кожата;
 • разширени вени по краката имат формата на гроздови гроздове и са видими с просто око;
 • на долните крайници се появяват звезди;
 • се появяват малки и дълги незарастващи рани;
 • има усещане за парене.
Отличителни черти на разширените вени на дълбоките вени

Вътрешните разширени вени на краката са опасни, защото засягат структурата на мускулната структура. Те се деформират и престават да изпълняват функциите си. Костите на долните крайници също са негативно засегнати. По кожата се появяват трофични и трудно зарастващи язви. Някои започват да ги мажат с различни заздравяващи рани балсами, което не може да се направи при разширени вени. По правило мехлемите съдържат хормони, които ускоряват регенерацията при здрави хора. Но за тези, които имат симптоми на вътрешни разширени вени, те само ще навредят. Възпалителният процес ще започне да се усилва, което може да доведе до развитие на гангрена, а в напреднали случаи да причини сепсис и смърт. Най-опасно е, когато се образува кръвен съсирек. Може да се откъсне и да доведе до спиране на сърцето.

Етапи на заболяване

Различните медицински училища разграничават различен брой етапи в развитието на заболяването на вените на долните крайници. Но ако обобщите цялата информация, тогава има 4 от тях:

 • Нула. Развива се подпухналост, вените в краката леко се подуват, болката е по-скоро болезнена, отколкото остра. Пациентът се нуждае от превантивен масаж, стабилизиране на режима на работа и почивка, умерена физическа активност. Стягащите балсами и кремове имат добър ефект.
 • Първо. Появяват се първите паякообразни вени и възли. Необходимо е да започнете лечение на разширени вени на краката в болница с помощта на специални устройства. Също на този етап се появяват първите спазми и усещане за парене.
 • Второ. Долните крайници започват да се подуват много. Съдовете на краката болят, броят на звездите се увеличава. Става все по-трудно и по-трудно пациентите да търпят болка. Мехлемите и другите средства за охлаждане и свиване на съдовете на краката спират да помагат.
 • Трето. Кожата става много суха и се появяват пукнатини. Промени в пигментацията. В долната част на краката кожата става много тъмна, докато съдовата структура се вижда ясно в горната част. Ако пациентът има разширени вени с дълбоки вени, се образуват язви. Болката става непоносима, има усещане за изтръпване на краката.
Етапи на заболяването

В идеалния случай разширените вени на краката трябва да бъдат лекувани от флеболог от първия етап. Но хората ги бъркат с обичайното преумора, не обръщат внимание на такива забележими симптоми. Последващите разширени вени след третия етап водят до загуба на крайници и общо увреждане на тялото. И за пациента, и за лекаря ще бъде трудно да лекува разширени вени по краката в пренебрегвана форма.

Диагностични характеристики

Може ли да се лекува разширени вени? Да, но за това трябва да преминете през пълна диагноза. Разширените вени на долните крайници в последните етапи се определят чрез обикновен визуален преглед. Вените в краката ще бъдат подути и добре видими. Но тук посттромботичното заболяване на вените на долните крайници и генетичното предразположение към разширени вени на долните крайници не се откриват чрез обикновен преглед.

Проблемът е и в това, че пациентите не знаят как болят краката им с разширени вени, така че могат да припишат симптомите на други заболявания. За да идентифицирате точно съдовите заболявания на долните крайници, ще трябва да се подложите на редица диагностични процедури:

 • Предайте проби на Делба;
 • флоуметрия за определяне на скоростта на запълване на вените и кръвния поток;
 • флебография;
 • сканиране на вени;
 • термография;
 • флебоманометрия, необходима за определяне на налягането във вената;
 • флебосцинтиграфия за изследване на състоянието на вените и лимфните възли.

Пациенти, които са открили симптоми на разширени вени на долните крайници, се извършват от този списък само 2-3 проучвания. Методите се определят след анализ на състоянието на пациента. Лечението на разширени вени по краката започва едва след получаване на резултатите от всички изследвания. Без събирането на данни няма да е възможно да се организира правилната терапия. Следователно, освен информация за пациента, флебологът трябва да анализира и информация за роднини, тъй катопроблеми с кръвоносните съдове в 70% от случаите възникват на генетична основа.

Флебография

Методи за лечение на болестта

Разширените вени на дълбоките вени и началният стадий на съдови лезии на долните крайници и разширените вени под коляното се лекуват по приблизително същия начин. Много пациенти мислят как да премахнат разширените вени на краката, когато достигне последния етап. Тогава лекарят няма друг избор, освен да лекува разширени вени чрез операция. Но този метод се използва, когато болестта почти е достигнала своя връх и е започнала да представлява пряка заплаха за живота на пациента. В други случаи се използва по-лека терапия за отстраняване на изпъкналия съд. Разграничават се следните методи за лечение на разширени вени:

 • отвън;
 • медикаментозно;
 • хирургически.

Всеки метод позволява както за лечение на разширени вени на краката, така и за стабилизиране на състоянието на пациента. Конвулсиите с разширени вени и други прояви на болестта трябва да изчезнат след започване на един от видовете терапия. Ако състоянието на съдовете на долните крайници остава същото, тогава методът на терапия трябва да бъде променен.

Външна терапия

Много пациенти не разбират защо краката болят от разширени вени и как да се справят с разширените вени по краката, ако вече са се появили. Всичко зависи от степента на разширени вени и от това колко внимателно пациентът следва препоръките на лекаря. При разширени вени на краката лечението започва с използването на мехлеми. Веднага трябва да се каже, че ако сте мислили как да се отървете от разширените вени за постоянно с помощта на кремове, тогава ще бъдете разочаровани.

Мехлемите и геловете дори не достигат до перфориращите вени. Те просто леко дразнят кръвоносните съдове, което облекчава възпалението и предотвратява стагнацията на кръвта. Когато пациентът има разширени вени на долните крайници, той се лекува с хормонални лекарства, които имат противовъзпалителен ефект върху стените на съдовете на долните крайници. Хидротерапията ще помогне да се отървете от разширени вени по краката. Пациентът може да го прекара у дома или в санаториум.

Чорапи, компресионно бельо, специални чорапи помагат за намаляване на болката в краката с разширени вени. В същото време изпъкналият съд не може да бъде излекуван напълно с тяхна помощ. Венозна кръв ще го притиска, провокирайки по-нататъшно разпространение на разширени вени по краката. За да предотвратите това, се препоръчва да се свържете с масажист.

Медикаментозна терапия

Приемът на лекарства е друг начин да покажете как можете да се справите с разширени вени на краката си. Лекарствата се предписват под формата на капсули, таблетки, инжекции. Най-често при лечението на разширени вени са следните видове лекарства:

 • Разредители на кръвта. Те са необходими, за да спрат образуването на кръвни съсиреци.
 • Противовъзпалително. От съществено значение за намаляване на отока и болката.
 • Флеботоника. Те са необходими за подобряване на съдовия тонус и ускоряване на притока на кръв.

Ако имате разширени вени, това, което не трябва да правите, е да изпадате в паника и да се опитате сами да намерите лекарства. Това няма да помогне за спиране на разширените вени, но ще навреди значително на черния дроб и бъбреците. Засегнатата вена на крака не е подходяща за инжекции. В краен случай можете да използвате рамото, но е по-добре да инжектирате в задните части.

Хирургичен метод

Има 3 хирургични метода, които позволяват и двата да се отърват от разширените вени и да предотвратят повторната му поява. Първият се помни, когато го попитат за това как да излекувате разширените вени с най-малка травма. Това е лазерно лечение. Лъчът с насочена радиация активира термична реакция с хемоглобин, което води до затваряне на увредения съд. Процедурата е подходяща за прекалено чувствителни пациенти с нисък праг на болка.

Ако търсите начин да спрете разпространението на болестта, но не искате да инвестирате много пари в процеса, тогава можете да прибегнете до хирургическа интервенция. Ще остави леки белези по повърхността на краката. По време на операцията лекарите просто ще премахнат повредените съдове. Третият начин е инжектирането на блокиращи лекарства директно във вената. Това почти не уврежда кожата и след инжектирането на разтвора пациентите могат веднага да се приберат у дома. Единственият му недостатък е, че не отговаря на всички. Страдащите от алергии и пациенти с чувствителна имунна система няма да могат да използват блокиращи лекарства.