Разширени вени

Разширени вени

Ниско естетично заболяване е разширените вени, което се проявява в разширяването на повърхностните венозни съдове, чиято мрежа може да се види през кожата. При това заболяване кръвообращението в тези съдове е нарушено, което може да доведе до липса на снабдяване с кислород и отстраняване на въглеродния диоксид. Симптомите са ясно изразени, така че те трябва да бъдат лекувани своевременно. По-добре е изобщо да се избягва това заболяване чрез превенция. Често лечението на разширени вени се състои от операция.

Защо се появяват разширени вени? Има причини, които често се срещат в живота на много хора:

 1. Метаболитни нарушения.
 2. Професии, при които човек е постоянно в изправено положение (продавачи, сервитьори и др. ).
 3. Лоши навици (тютюнопушене и алкохол), които влияят негативно на състоянието на кръвоносните съдове.
 4. Ендокринни заболявания.
 5. Злоупотреба с червен пипер.

Причините за развитието на разширени вени

Лекарите са все по-малко склонни да вярват, че разширените вени са наследствени. Това не винаги е така. Учените отбелязват още други фактори, които често провокират заболяването: начин на живот, хормони и хранене.

Нарушеният метаболизъм е една от причините за разширени вени. Това води до затлъстяване, което е резултат от неактивен начин на живот и лоша диета, които са много често срещани днес. Човек все повече използва продукти на интензивна преработка, отказвайки растителни храни.

Професии, които карат човека или да стои дълго време, или да седи дълго време, или да носи тежести, или да прави резки движения също оказват голямо натоварване на вените. Всичко това води до развитие на разширени вени с течение на времето.

 • Дългите полети или пътуванията засягат състоянието на вените, което често се отбелязва при мъжката половина.
 • Жените често страдат от разширени вени в слабините поради носенето на тясно бельо. Те също страдат от разширени вени на долните крайници, ако често ходят много на високи токчета или неудобни подметки.

Бременността също се превръща във фактор за развитието на разширени вени, особено ако има анамнеза за ревматоиден артрит или остеопороза.

Други причини за разширени вени са:

 1. Тромбоза на дълбоки вени.
 2. Аденом на простатата.
 3. Кашлица.
 4. Постоянен запек.
 5. Хирургическа интервенция с анестезия.

Как да разпознаем разширените вени?

Първият признак на разширени вени е появата на синя вена (мрежа) на повърхността на кожата. Обикновено се появява на бедрата, на места, където се намира целулит - нарушен обмен на мазнини, който притиска вените.

Вторият признак на разширени вени е подуване на меките тъкани на краката. При диагностициране на заболяването се диференцира от камъни в бъбреците и сърдечно-съдова недостатъчност.

Колкото повече се развиват разширени вени, толкова по-голяма става болката в мускулите на прасеца. Болката е дърпаща или остра, обикновено се влошава до обяд след определено количество стрес за деня.

Човек се оплаква от:

 1. Тежки крака.
 2. Трофични промени в областта на краката.
 3. Нощни крампи.

При визуално разглеждане се виждат решетка или звезди, особено ако човекът стои прав. Ако пациентът заеме легнало положение, тогава външните прояви на разширени вени могат да станат невидими. Подуването обикновено отслабва след нощна почивка.

Етапи на разширени вени

Разширените вени са прогресивни и преминават през следните етапи:

 1. Първото е подуване на вените, структурна хетерогенност, удебеляване на вените, образуване на възли и тромбофлебит.
 2. Второто е умора, раздразнителност, бърза умора, тежест в краката. Влошаване на здравето, поява на безсъние и загуба на паметта. Има оплаквания от нощни крампи. Дълго време кожата не може да се върне в предишната си форма след отстраняване на горното облекло поради оток.
 3. Третото е трофичните промени в областта на пищяла. Кожата става кафява, суха, напукана, безжизнена. Развитие на дерматит с характерен обрив и сърбеж. Подуване вече може да се намери навсякъде в крака. Усещането за тежест напомня на пукване на мускулите. Всяко натоварване води до бърза умора, която провокира депресия, безсъние, слабост.
 4. Четвърто - етап на развитие на усложнения под формата на възпаление на стените на вените, кървене или поява на трофични язви.
Бременна жена, консултираща се с флеболог

Разширени вени по време на бременност

Ако жената има тенденция да развива разширени вени или първите признаци вече са се появили преди бременността, тогава по време на раждането на дете това заболяване ще се прояви с пълна сила. Обикновено 35% от жените изпитват разширени вени по време на първата бременност, 50% - през втората и 75% - през третата.

Разширените вени се обясняват с факта, че кръвта попада в долните крайници, но изтичането й става трудно. Това води до стагнация на кръвта, поради което венозните съдове се разширяват и стават видими. Ако жената не бъде лекувана, може да има риск от разкъсване на кръвен съсирек, което да доведе до смъртта на майката и бебето.

Други причини за разширени вени по време на бременност са:

 1. Хормонални промени.
 2. Разширяването на матката и нейния натиск върху съдовете.
 3. Повишена кръвна картина.
 4. Индивидуални функции.

Също така, патологията може да се прояви в областта на ануса или външните срамни устни.

Тазови разширени вени

Разширените вени могат да се развият не само в краката,Разширени вени на таза, но и в областта на таза. Това заболяване често се развива при жените. Той се диагностицира с помощта на триизмерен ултразвук, където можете да видите разширените вени на малкия таз, както и възпалителни процеси в матката, яйчниците и пикочния мехур.

Симптомите на тазовите разширени вени са подобни на разширените вени на краката. Тежестта и болката се усещат в долната част на корема. Причината често е бременност, патология в малкия таз, трудно раждане. Други фактори са:

 • Носене на бебето по всяко време.
 • Заседнал начин на живот.
 • Прием на орални контрацептиви.
 • Вродено недоразвитие на венозната стена.

Как се лекуват разширените вени?

Консервативното лечение е разрешено само при противопоказания за операция или в начален стадий на разширени вени, когато все още не са настъпили патологични промени. Тук се използват:

 • Превръзка.
 • Компресионни чорапи.
 • Постоянна промяна на позицията.
 • Повдигнете краката си, за да могат да си починат.
 • Избягване на лошо проветриви помещения с високи температури.
 • Елиминиране на големи количества течност и сол от диетата.
 • Прием на диуретици.
 • Венопротектори.
 • Нестероидни противовъзпалителни лекарства.
 • Упражняваща терапия при неусложнени разширени вени: къпане, плуване, водна аеробика.
 • Мехлеми.
 • Хирудотерапия.

Операции при разширени вени

Тумесцентна анестезия (прилагане на местна упойка) е част от операцията. Тази мярка е необходима, ако патологичните промени вече са започнали.

Минифлебектомията е операция, използваща локална анестезия - правят се малки пункции на повърхността на кожата директно към вените.

Друг вид операция е премахването на засегнатите вени с помощта на кратък скрипт.

Ендоскопската дисекция на вени е друг вид хирургия - използването на ендоскопски апарат за идентифициране на зоната на засегнатата вена.

Профилактика и прогноза при разширени вени

Разширените вени могат да бъдат предотвратени или спрени. За целта е необходимо да се спазват превантивни мерки, които дават благоприятни прогнози:

 1. Отказ от лоши навици.
 2. Носенето на компресионни дрехи.
 3. Масаж за крака, бедра и гръб.
 4. тренировъчна терапия.
 5. Облекчаване на стреса.
 6. Поддържане на лична хигиена на краката.
 7. Елиминиране на запек.

Най-ефективният метод е да промените ежедневието си. Трябва да премахнете високата физическа активност и да си почивате повече. Можете също така да прибегнете до рецепти с традиционна медицина.