Лазерно лечение на разширени вени

В медицината все по-често за лечение на разширени вени се използва минимално инвазивен метод за борба с болестта. Този метод се нарича ендовазална лазерна коагулация на разширени вени (EVLK). Благодарение на манипулацията хората с разширени вени се излекуват от болестта, постигайки максимални резултати. Лазерното лечение на разширени вени е лесен начин за лечение на заболяването с минимални рискове за здравето. След лечението усложненията и рецидивите са изключително редки.

Все по-често лекарите предлагат на пациентите премахване на разширени вени с лазер. Методът се усъвършенства ежегодно. Десетки лечебни заведения предлагат лазерно склерозиране и облитерация на засегнатите вени. Причината за популярността на метода е лесно обяснима – след операцията пациентът се отървава от разширените вени и напуска клиниката здрав.

Лазерната коагулация на разширени вени дойде в медицината в началото на XXI век и позволи на лекарите да напреднат в лечението на разширени вени. В началото на въвеждането на метода в медицината цената на процедурата беше висока, не всеки можеше да я използва. По време на операцията беше използван светодиод за еднократна употреба, значителна цена. Постепенно производството става по-евтино, което води до намаляване на цената на процедурата. Сега всеки нуждаещ се има право да лекува разширени вени с лазер.

разширени вени на крака и неговото лазерно лечение

Как протича операцията?

По време на операцията лекарите директно въздействат върху стената на засегнатата вена или съд с лазерно лъчение. Лазерът излъчва топлина, под въздействието на която протича процесът на склерозиране. Разширеният съд се каутеризира и затваря.

Ако разгледаме подробно процеса на изгаряне, лекарят първо прави пункция в кожата. Във вената се въвежда лазерен светлинен водач. Елементът минава по дължината на болния участък на вената. Благодарение на световода се генерира светлинен лъч с дължина на вълната 1500 nm. Хемоглобинът в кръвта абсорбира определения спектър от вълни, в зависимост от степента на насищане с кислород в кръвта. Когато светлинната енергия се абсорбира от хемоглобина, топлината се отделя в кръвта във вените. Има "заваряване" на болния съд с отделената топлина отвътре, дупката се затваря. Лазерното лъчение действа само върху областта на разширените вени, не уврежда околните тъкани.

За контрол на процеса е инсталиран монитор на ултразвуковата машина. По време на операцията се защитават съдовете, които не са претърпели промени под въздействието на заболяването. За това се прилага определен брой инжекции, за да се запълни пространството около вените.

След извършване на необходимите действия лазерният светловод се отстранява. Излъчваното от лазера лъчение комбинира малки частици от засегнатата вена, която се заварява. Постепенно склеротизиращите места се разтварят.

лазерно лечение на разширени вени

Резултатът от операцията е, че кръвта престава да се движи по участъците от съдовата решетка. Дълбоките вени се използват за оборудване на желаната зона с кръв.

За процедурата пациентът не се приема в болница, процесът се извършва амбулаторно. Първо се извършва ултразвуково наблюдение, за да се определи точно мястото на развитие на разширени вени. За да изберете метода за извършване на операцията, пациентът се изпраща за пълен ултразвуков преглед.

Как се приготвя

Процедурата EVLK е лесна, пациентът не се нуждае от специална подготовка. Ще трябва само да бъдете предварително прегледани, да се подложите на преглед за наличие на ограничения. По-добре е да се подложите на изследване в институцията, където се очаква да се извърши операцията. По време на прегледа лекарят информира пациента за лекарствата, които ще се използват в EVLK.

Ако пациентът е алергичен към определени лекарства, пациентът съобщава за ситуацията на лекуващия лекар преди процедурата. Също така, пациентът казва на лекаря за взетите лекарства, евентуално избраните лекарства за постигане на максимални резултати и за изключване на усложнения, лекарят ще ви помоли временно да спрете приема.

Преди операцията пациентът ще трябва да се съблече и да свали бижута. Металите правят корекции в начина на работа на оборудването.

лазерно лечение на разширени вени

Плюсове на процедурата

Лазерното лечение на разширени вени има много предимства. Основните предимства са:

 • Процедурата не изисква използването на анестезия;
 • Няма нужда да ходите в болница, операцията се извършва амбулаторно;
 • Не е необходимо да се правят големи разрези, само малка пункция;
 • Бързо възстановяване след операция - 3-5 дни;
 • Малък брой рецидиви на заболяването.

Основното предимство на EVLK е, че процедурата протича без операция. Пациентът бързо се възстановява. След няколко дни той се връща към обичайния си начин на живот.

След операцията отнема много време за възстановяване. След EVLK усложненията и рецидивите са изключително редки. Периодът на възстановяване не носи болка. След процедурата симптомите на разширени вени на пациента изчезват: подуването не се притеснява, тежестта в краката изчезва. Възстановява се кръвообращението на долните крайници. Благодарение на процедурата EVLK пациентът няма да има напреднала степен на заболяването, водеща до развитие на язви по кожата, тромбофлебитът е малко вероятен.

Когато не можете да извършите процедурата

Не всеки пациент с разширени вени на долните крайници има право да лекува болестта с лазер. Процедурата EVLK не се извършва, ако патологията е преминала в напреднал стадий. Понякога описаният метод на лечение се комбинира с операция.

Лазерната хирургия се използва за лечение на разширени вени, когато разширението на устието на главната вена не надвишава 1 см. Лазерният метод за лечение на големи вени е неефективен - разширените вени се връщат. Процедурата EVLK не се извършва:

 • със склонност към образуване на кръвни съсиреци;
 • при наличие на заболявания, установени по време на прегледа;
 • с хронично нарушение на кръвообращението;
 • ако е невъзможно да се използват компресионни чорапи след процедурата;
 • при липса на възможност за активно движение по време на периода на възстановяване;
 • с високо разширение на подкожната вена;
 • при наличие на възпалителен процес в областта на пункцията;
 • по време на бременност и след раждане в продължение на няколко месеца.

Резултати и възстановяване

Процедурата EVLK е безболезнена и щадяща, след което пациентът трябва да се придържа към препоръките по време на възстановителния период. След операцията е по-добре пациентът да не ходи няколко часа, по-добре е да напусне клиниката с кола, но не с шофиране.

почивка на легло след лазерно лечение на разширени вени

При пристигането си у дома е по-добре да си легнете, да легнете. След няколко часа пациентът се препоръчва да се придържа към активен начин на живот. Не лъжете, не седнете, не стойте дълго - такова поведение ще доведе до усложнения. След процедурата се слага компресионен трикотаж, който помага за облекчаване на възпалението и ускоряване на образуването на синини. След две седмици лекарите съветват да се подложите на преглед и да отидете на ултразвуково сканиране. Въз основа на резултатите от прегледа лекарите ще ви кажат колко повече да носите компресионни чорапи.

По-добре е да не шофирате на дълги разстояния за няколко седмици, докато шофирате, кръвоносната система на човека получава голямо натоварване.

Положителна динамика се наблюдава при почти всеки пациент, който е преминал процедурата за унищожаване на разширени вени на долните крайници. Симптомите и признаците на заболяването не се проявяват дори след една година. Периодично има случаи на подновяване на разширени вени на краката. По-често пациентите, които отказват да променят начина си на живот, стигат до подобен изход.

Положителният резултат от лечението се постига през първата година след процедурата за отстраняване на вените на краката. Съдовете и вените на долните крайници, изложени на лазерно лъчение, постепенно стават леко забележими, не се връщат в предоперативното състояние. Усещането за тежест в краката, "звезди от кръвоносните съдове" и други симптоми изчезват. Походката на човек става лека и летяща.

Всеки пациент трябва да знае, че за удължаване на резултата и поддържане на здравословно състояние на вените на краката е необходима промяна в начина на живот. След лечението пациентът трябва да откаже често да носи обувки с висок ток, по-добре е да премахнете неудобните и тесни дрехи от гардероба, опитайте се да не стоите дълго време, да изключите продължителната физическа активност.

Препоръчително е да следите теглото и храненето си. Опитайте се да правите упражнения всяка сутрин, правете 30-минутна разходка на чист въздух вечер. Масажирайте краката си с твърда четка, докато се къпете.

Всеки човек, който се е подложил на лазерно лечение, трябва да знае, че най-положителен резултат може да се постигне с комплексно лечение.