Етапи на разширени вени и методи на лечение

Разширените вени, или разширените вени, е заболяване, при което се наблюдава постоянно разширяване и удължаване на съдовете на долните крайници, изтъняване на венозната стена и нарушен приток на кръв със застой на кръвта във вените.

Разширените вени са необичайно широко разпространени и проучванията показват, че заболяването може да се появи както при жени, така и при мъже, въпреки че разширените вени на краката са много по-чести сред женското население.

Причини за появата

Основната причина за разширени вени се счита за наследственост - слаба венозна стена, тази особеност често се предава по наследство. Дори и никой в семейството да не е имал разширени вени, не трябва да се радвате преди време, външният му вид също се влияе от начина на живот и офис служителите, които прекарват по цял ден на масата, а готвачите и хирурзите, които трябва да стоят по цял ден, са в опасност. Постоянното носене на високи токчета и обичаната позиция крак до крак на много жени също увеличават риска от разширени вени.

Има няколко класификации на заболяването, най-честата от тях разграничава три етапа на разширени вени:

  • етап на обезщетение;
  • етап на субкомпенсация;
  • етап на декомпенсация.

Други класификации разширяват заболяването до четири етапа. Всеки от етапите на заболяването се характеризира със собствен набор от симптоми и методи на лечение.

Началният стадий на разширени вени: компенсация

Разширените вени са коварно заболяване, което може да бъде много трудно да се забележи в самото начало. Началният стадий на разширени вени продължава от няколко месеца до няколко години и, противно на общоприетото схващане, може да се прояви в доста млада възраст. След като откриете заболяване на първия етап от неговото развитие, е възможно не само да го забавите, но и да го излекувате напълно.

В ранните етапи симптомите обикновено са редки и неспецифични. Много признаци могат да бъдат объркани с тези на редица други състояния.

Симптомите на разширени вени в началния стадий включват:

  • бърза умора на краката;
  • усещане за "подуване" и парене;
  • крампи в прасците;
  • болезнени усещания по все още неразширените вени.

Визуалните симптоми включват първата поява на усукани вени и паякообразни вени по краката, подуване на долните крака, глезените и стъпалата и синкав оттенък на кожата.

Всички симптоми са най-силно изразени вечер или при продължително стоене, много пациенти отбелязват, че много от симптомите могат да бъдат смущаващи при горещо време. Струва си да се отбележи, че наборът от симптоми се различава при всеки пациент, не всички изброени симптоми предполагат развитието на разширени вени на краката.

Ако имате подобни симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар, който ще ви каже как да лекувате началния стадий на разширени вени и да предпише подходящи процедури за справяне с него, за да предотврати по-нататъшното му развитие.

За лечение на разширени вени в първия етап често се използват венотоници, кремове, които облекчават отока и укрепват стените на кръвоносните съдове.

Невъзможно е напълно да се излекуват разширените вени с помощта на венотоници, поради което те най-често се предписват като профилактика.

Склеротерапия и озонотерапия

Също така при лечението на разширени вени се използват склеротерапия и озонотерапия. Склеротерапията насърчава възстановяването на изтънените венозни стени и резорбцията на вените. Лекарството се инжектира във вена с тънка игла, където блокира притока на кръв.

За да подобрите ефекта след терапията, ще трябва да носите компресионен трикотаж, за да създадете налягане в кръвоносните съдове. Една терапевтична сесия отнема до 30 минути,

Мерките, които можете да предприемете без да се консултирате с Вашия лекар, включват масаж на краката, редовен джогинг, плуване и крем за крака, който облекчава умората.

склеротерапия с лазерен апарат за разширени вени

Втори стадий на разширени вени: субкомпенсация

Вторият стадий на разширени вени се характеризира с по-забележими симптоми, като правило именно на този етап пациентите започват да посещават лекар. На този етап разширените вени на долните крайници стават по-сериозни, но с бързото откриване на симптомите е възможно да се справите с болестта.

При втория стадий на разширени вени се появяват силни болки в краката, подуване на подбедрицата и крампи в прасците вечер и през нощта стават постоянни.

Сините възли по краката стават по-забележими, вените леко изпъкват под кожата, която става кафеникава, има частично изтръпване на кожата на краката и сърбеж в засегнатата област. При първото откриване на изброените симптоми трябва незабавно да се свържете с флеболог, специалист по венозни заболявания.

На този етап, в зависимост от състоянието на пациента, могат да бъдат избрани два вида лечение:

  • консервативно лечение;
  • хирургия.

Медикаментозното лечение се използва, когато болестта току-що е започнала активно да се проявява и се различава малко от лечението на първия етап. Това означава прием на венотоници заедно с антитромботични лекарства и компресионна терапия - носене на компресионен трикотаж, бинтове и еластични бинтове.

Хирургия

Хирургичното лечение на втория стадий на разширени вени може да включва процедури като лазерна и радиочестотна коагулация на вените. Лазерната терапия се използва за лечение на разширени вени, ако пациентът има други сериозни заболявания, които могат да доведат до рязко влошаване на състоянието, например исхемия или астма.

Лазерната терапия ви позволява да се отървете от съдовия модел, е бърза, безболезнена и не изисква болнично наблюдение, единственият недостатък на процедурата е възможността за малки белези.

Радиочестотна аблация

Радиочестотното лечение на разширени вени е подобно на лазерната терапия. Такова лечение се извършва, ако пациентът има увреждане на багажника на малките и големите подкожни вени.

Подобно на лазерната терапия, радиочестотното лечение не се използва в напреднал стадий на разширени вени с остра форма на тромбофлебит. Тази процедура е безболезнена и не изисква хоспитализация. Цената на процедурата е доста висока и може да достигне 60 хиляди рубли, в зависимост от степента на сложност.

Трети етап: декомпенсация

Третият стадий на разширени вени е най-тежката форма на заболяването. Характеризира се с нарушение на изтичането на кръв от краката, влошаване на отока и насищане на подкожната тъкан с по-нататъшно образуване на трофични язви, които са животозастрашаващи за пациента.

Кожата на краката на този етап страда силно, става суха, по нея се появяват болезнени пукнатини. Разширените вени се визуализират силно, изпъкват под кожата и рискуват да се спукат при най-малкото нараняване, възможен е тромбофлебит - възпаление на вената с нейното запушване.

Изброените симптоми показват напреднал стадий на разширени вени, чието лечение вече не може да се отлага.

Флебектомия

На този етап от заболяването може да помогне само хирургическа интервенция, а именно флебектомия - отстраняване на засегнатата вена. Отстраняването на подкожната варикозна вена няма да доведе до сериозни промени в тялото, кръвният поток, преминаващ през отстранената вена, се разпределя през дълбоките вени, които лесно се настройват към леко увеличаване на натоварването.

Флебектомията се предписва, ако лечението с лекарства е неефективно и заболяването се усложнява от трофични язви и кръвни съсиреци. В резултат на операцията кръвоснабдяването на пациента се нормализира, наблюдава се козметичен ефект - отстранената варикозна вена не излиза под кожата.

В следоперативния период може да се предпише допълнително медикаментозно лечение и компресионна терапия.

Лазерно лечение

Новост в лечението на трети стадий на разширени вени е лазерната флебектомия, която се извършва без тъканни разрези. Процедурата се състои във вкарване на сонда във вена, която загрява вената отвътре и я затваря, което прави невъзможно преминаването на кръвта през нея. Операцията се извършва под местна анестезия, така че пациентът няма никакви болезнени усещания.

Помня:Разширените вени са заболяване, което започва с леки симптоми, но при пренебрегване на първите признаци на разширени вени и неправилно лечение, то може да прерасне в сериозно заболяване, което в особено тежки случаи застрашава живота на собственика. Затова си струва да се вслушате в тревожните сигнали на тялото, защото е по-добре да победите болестта в началото на нейното развитие, отколкото да прекарате дълги месеци и непосилни суми в борбата с тежките й форми.