Как да се отървете от разширени вени

Разширените вени на долните крайници в обикновен език, наречени "разширени вени" са широко разпространени. В Съединените щати и Западна Европа ¼ от населението страда от различни прояви на венозно засягане. След прага от 70 години заболяването се среща при 70% от хората. Жените боледуват 5 пъти по-често от мъжете.

Първото нещо, което обикновено забелязваме, са полупрозрачни съдове по краката или други естетически дефекти. Може да не свързваме други симптоми с този проблем. Търговската медицина ни кани да премахнем разширените вени и да възстановим красотата на краката. Първо, всичко не е толкова просто, и второ, не всеки иска да има операция. Нека да поговорим какво да правим у дома и дали е възможно да се отървем от разширени вени у дома.

Механизмът на развитие на разширени вени

За да намерите ефективни средства за профилактика и лечение на разширени вени, трябва да разберете основните причини и механизми за развитие на нарушения.

Вертикалното ходене увеличава значително натоварването на вените. Ако си представите вените като вертикални тръби, тогава кръвта, която ги изпълва, е колона от течност, която притиска основата. При тези условия кръвта трябва да тече нагоре през вените към сърцето. Едно сърце не може да се справи с тази задача.

Мускулите на стъпалото и подбедрицата при свиване работят като помпа, притискат вените и избутват кръвта. Помислете за градински душ с помпа под краката си, когато стъпите върху него, наливайки вода, точно както работят мускулите на краката ви.

здрави и разширени вени

Клапите по протежение на вените предотвратяват връщането на кръвта и позволяват на кръвта да преминава само в една посока.

В същото време само 15% от кръвта преминава през повърхностните вени, а 85% през дълбоките. Това означава, че промените в тях може да не бъдат забелязани. Нарушаването на тези механизми води до появата и прогресирането на заболяването.

Клапите в разширените вени спират да се затварят нормално, налягането в тях се повишава и притока на кръв се забавя. Мускулно-венозната помпа спира да работи правилно. Капилярната пропускливост се увеличава и се появява оток. Появява се венозна хипертония. Промените с възпалителен характер започват в стените на вените и върху самите клапи.

Освен това се нарушава микроциркулацията в тъканите, което води до дерматит, екзема и в крайна сметка до язвени дефекти.

Рискови фактори

Разтягането на вените, неправилното функциониране на клапите не възникват сами по себе си, а в резултат на други увреждащи фактори. Ето какво влияе върху функционирането на венозната система:

  • Начин на живот. Заседнала заседнала и стояща работа (фризьори, хирурзи, продавачи, лектори, офис служители, шофьори). Токове над 4 см. Всичко това намалява работата на мускулно-венозната помпа и увеличава натоварването на стената на вената. Бременността може да допринесе за първите признаци на заболяване.
  • Хранене. Недостигът на фибри може да доведе до запек и повишено интраабдоминално налягане, което пречи на нормалния приток на кръв от долните крайници. Доказано е, че затлъстяването увеличава риска от разширени вени.
  • Хормони. Нарушаването на хормоналните нива, приемането на контрацептиви и други хормонални лекарства може да допринесе за развитието на разширени вени.
  • Генетичната предразположеност е не по-малко рисков фактор. Промените настъпват на нивото на структурата на съдовата стена. Заболявания като херния, хемороиди, сколиоза, плоски крака, прогресивна миопия могат да говорят за "слабостта" на тъканите от този тип, така че често се комбинират с разширени вени.

Симптоми

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-добре. Ето защо е полезно да знаете първите симптоми, за да започнете лечението навреме. Наистина, в самото начало те са ненатрапчиви.

До вечерта се появява тежест в краката, от фин оток, обувките стават тесни, особено с високи токчета2. . . Тогава се появява синдромът на "тежки крака". По-рано се проявява при хора с наднормено тегло, плоски крака, които са неподвижни и стоят дълго време. Първо, венозният модел се засилва, след това вените се разширяват. Именно този козметичен проблем води човек при лекар.

болки в краката с разширени вени

Обикновено увеличаването на проблема се появява по време на бременност и може да се комбинира с развитието на оток. Умора в краката, подуване вечер, подуване на корема, парене, болка по протежение на вените, понякога - нощни крампи в мускулите на прасеца.

Лечение и профилактика у дома

Някои фактори, като гравитацията, генетични характеристики, не можем да променим. Но ефективността на всяко лечение ще зависи от личните усилия на самия човек.

Компресионна терапия

Носенето на компресионен трикотаж започва от най-ранния момент и продължава през целия ви живот. Това е незаменим елемент за лечение, профилактика на разширени вени и неговите усложнения на всеки етап.

Еластичните бинтове обикновено се използват в здравните заведения. Вкъщи обикновено са високи до коляно, чорапи, чорапогащи. Лекарят може да помогне при избора на степента на компресия на бельото, но е отговорност на всеки пациент да ги носи ежедневно. Обикновено компресионното бельо се носи сутрин, докато все още лежите в леглото, докато краката не се подуят. Ефективността на този метод се доказва от факта, че жените, които нямат проблеми с вените, прекарали цял ден в компресионно бельо, усетиха необичайна лекота в краката си.

Лекарства

Венотоничните лекарства за перорално приложение помагат за възстановяване на еластичността на вените, подобряват храненето на тъканите, лекарствата се приемат на курсове.

Венотониците се използват и под формата на мехлеми и кремове.

Удобно, препаратът се предлага под формата на капсули и под формата на гел.

Антикоагулантите помагат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

Всички лекарства имат противопоказания и препоръчани дози, така че само лекар, за предпочитане флеболог, може да помогне при избора.

лазерно лечение на разширени вени

Винаги търсете помощта на специалист и не се самолекувайте.

начин на живот

За подобряване на дренажа се препоръчва леко увеличаване на физическата активност. Ходете, плувайте, правете гимнастика и спортувайте повече. Ударните товари, като резки скокове, повдигане на тежести са по-добри.

През деня, за да намалите натоварването на вените, трябва да повдигате краката си за 10-15 минути няколко пъти на ден, да правите гимнастика, това ще облекчи напрежението в краката. За да направите това, трябва да планирате място и време на работа. През нощта, за да подобрите оттока, можете да поставите валяк под краката си.

Полезно е да следвате диетата си и да отслабнете, ако е необходимо.

Домашното лечение трябва да се извършва заедно с медицински съвети, за да не се започне заболяването и да се избегнат усложнения.