Премахване на вени с разширени вени

Разширените вени не се считат за патология, която води до фатални последици. Заболяването обаче е изключително сериозно и може значително да влоши благосъстоянието и качеството на живот на човека.

краката преди и след лечение на разширени вени снимка 1

Особеността на заболяването е, че разширените вени нямат определена възраст, въпреки че по подразбиране се предполага, че настъпва на средна възраст. Всъщност, поради генетичния фактор на гена на болестта, признаци, които косвено показват появата на проблеми с вените, могат да се видят в млада възраст. Тъй като венозното заболяване се среща при много хора, необходимостта от премахване на вени за разширени вени се увеличава всяка година.

Отстраняването на вените не винаги се извършва, за това не е достатъчно да имате анамнеза за самото заболяване. Решението за целесъобразността на такава операция се взема от специалист: флеболог. Специалистът внимателно анализира няколко компонента:

 1. отговор на терапията;
 2. общо състояние;
 3. хронични болести;
 4. честотата на обострянията;
 5. възраст.

Такива операции имат много ограничения, така че първата стъпка винаги е да се опитате да повлияете на състоянието с помощта на лекарствена терапия. И само когато традиционните методи не са били успешни, специалистът взема решение за възможността за хирургическа интервенция.

Показания за отстраняване на вени и видове операции

Най-често индикациите се появяват в напреднал стадий на заболяването. Пациентите често се страхуват от операция, отлагат лечението и в резултат на това единствената възможност е операцията. За премахване на вени с разширени вени е достатъчно едно от следните условия:

 • работещо състояние;
 • трофични кожни лезии, включително образуване на язви;
 • обостряне на тромбофлебит;
 • признаци на нарушение на движението на кръвта в съдовете;
 • разширяване на подкожните вени.

Операциите са разделени на няколко вида, като за всеки случай се решава индивидуално и цената за премахване на вени с разширени вени също зависи от вида:

 • ендовазална лазерна коагулация;
 • дисекция на вени;
 • атравматично стрипинг;
 • минифлебектомия;
 • флебектомия.

Последните два вида се използват по-често като най-ефективни. Флебектомията е насочена към коригиране на нарушенията в кръвообращението. Операцията отнема 2 часа, през които се правят специални разрези. След това вените се лигират, увеличената част се отрязва. Пациентът е в съзнание, използва спиналния метод за облекчаване на болката.

Минифлебектомията се извършва по същите критерии и като цяло е подобна на конвенционалната операция. Разликата му е, че има много по-малко щети поради факта, че няма порязвания. Вместо това се правят пункции и през него се отстранява болният съд. По отношение на времето за възстановяване, минифлебектомията е по-удобна за пациента, тъй като рехабилитацията е по-бърза.

Атравматичното отстраняване също се счита за минимално травматично въпреки наличието на разрези. Тук операцията съчетава както пункции, така и разрези. Вената се лигира със сонда в областта на слабините и се отстранява през малък разрез под коляното.

Дисекцията на вените се извършва под контрола на монитор и с помощта на ендоскоп. Специалистът прави разрез в болната вена, поставя апарата и лигира вената. Ако лекарят е имал достатъчно практика, операцията ще бъде недвусмислено безопасна и успешна.

Ендовазалната лазерна коагулация се основава на действието на лазерен лъч. Залепва съда, след което се разтваря напълно. Процесът се контролира от монитор и ултразвуков апарат.

крака преди и след лечение на разширени вени снимка 2

Последици от операция на вените

При разширени вени премахването на вените няма последствия, ако пациентът спазва точно всички препоръки и самата операция е извършена от опитен лекар. Но понякога някои от последствията ви уведомяват:

 • натъртване. Те се забелязват през първите месеци, преминават сами;
 • зони с уплътнения. Обикновено преминават за един месец;
 • болезненост. Възможно, ако са засегнати нервни окончания. Обикновено леката болка и нежността ще изчезнат;
 • подуване. Появява се само когато пациентът не спазва графика на натоварване.

Противопоказания

Операции не се извършват и не се предлагат на възрастни хора. Хипертонията често се превръща в пречка, което не е толкова рядко явление в напреднала възраст. Също така, всякакъв вид хирургия е забранен:

 • по време на бременност през втория / третия триместър;
 • при наличие на исхемия;
 • с еризипел;
 • наличието на инфекция от всякакъв вид;
 • късен стадий на разширени вени.

Преди назначаването на операцията се извършва преглед за идентифициране на възможни противопоказания. Ако пациентът знае за своите хронични заболявания от всякакъв вид, е необходимо да уведоми специалист.