Профилактика на разширени вени

разширени вени на крака

Разширените вени са познати на мнозина от първа ръка. Най-често заболяването засяга съдовете на краката, а вината е при изправено ходене. Кръвта се издига по вените, преодолявайки гравитацията на земята, което е много трудно. Ако съдовете и клапният апарат първоначално са слаби, с течение на времето те се справят все по-зле с работата и това води до стагнация на кръвта в краката и оток. Съдовете постепенно губят своята еластичност и се разширяват, образувайки болезнени, непривлекателни възли. Нито един метод на лечение днес не може напълно да излекува това заболяване. Ето защо превенцията на разширени вени е изключително важна: дори ако болестта не може да бъде предотвратена, винаги можете да отложите началото или да спрете, ако вече се е появила.

Кой е изложен на риск?

Превенцията е необходима на първо място за тези, които са изложени на риск. Тази категория включва голям брой хора и сред тях:

 1. Жени. Често разширените вени се развиват по време на бременност (при 20-40% от бъдещите майки), което се обяснява с производството на хормони, които са необходими при подготовката за раждане, но в същото време те отслабват съдовите стени. При носене на дете големи съдове, предназначени за изтичане на венозна кръв, се компресират, а общият обем на кръвта, циркулираща през съдовете, също се увеличава с една трета. В допълнение, разширените вени при жените могат да бъдат свързани с употребата на хормонални контрацептиви.
 2. Хора със заседнал начин на живот.
 3. Офис служители, шофьори, програмисти, счетоводители и всеки, който прекарва по-голямата част от времето си в седнало положение.
 4. Представители на професии като фризьор, продавач, учител и други, които са принудени да стоят дълго време.
 5. Хора, чиито родители страдат от разширени вени.
 6. Спортисти, особено атлети по вдигане на тежести и скачане.
 7. Възрастен. На тази възраст има естествено износване на всички органи и тъкани, включително и на вените.
 8. Хората с наднормено тегло.

За какво е превенцията?

Профилактиката на разширени вени е най-доброто лечение и почти всеки се нуждае от него.

Първо, за да се предотврати появата му. Не трябва да се отпускате, ако родителите не са болни: има доста рискови фактори за развитието на болестта, в допълнение към генетичната предразположеност.

Второ, превенцията е необходима, за да се ограничи прогресията на разширените вени, да се намали броят на рецидивите и да се избегнат опасни усложнения като флебит, тромбоза, трофични язви.

почивайте с вдигнати крака, за да предотвратите разширени вени

Здравословен начин на живот и добри навици

Превенцията на това заболяване е цялостен подход. Първата стъпка е да промените начина си на живот.

 1. Отслабване. Хората с наднормено тегло са изложени на риск: наднорменото тегло допринася за развитието на разширени вени и предотвратява лечението.
 2. Отхвърляне на лошите навици. Както знаете, пушенето има отрицателен ефект върху съдовите стени.
 3. Физическо възпитание в разумни граници. Движението има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове и кръвообращението, а тренираните мускули на прасеца изпомпват кръвта от долните крайници към сърцето, предотвратявайки задръстванията. Липсата на физическа активност при това заболяване е противопоказана. Полезно е да се разхождате, да плувате, да карате колело. При наличие на разширени вени бягането е позволено, но не на дълги разстояния.
 4. Рационално хранене и борба със запека. Стресът при запек блокира притока на кръв във вените на долните крайници.
 5. Профилактиката на разширени вени включва спазване на режима на работа и почивка. Важно е да спите достатъчно и да си лягате навреме. Хроничната умора уврежда кръвоносните съдове.
 6. Хигиенни процедури. Ежедневно душене на краката с хладка вода. При разширени вени е важно да се следи кожата на долните крайници, за да се избегне увреждане, дразнене и сърбеж, което може да доведе до развитие на флебит.
 7. Не можете да отидете в парната баня, да вземете горещи вани, да правите слънчеви бани, да извисите краката си, ако вече имате разширени вени. Съдовете обичат студа.
 8. Необходимо е да се откажете от високите токчета в ежедневието. Оптималната му височина трябва да бъде 5 см.
 9. За да предотвратите разширени вени, трябва да избягвате да седите с кръстосани или кръстосани крака. За заседнала работа ставайте на всеки час и половина и правете прости упражнения за крака като стоене на пръсти.
 10. Ако разширените вени вече са се развили, препоръчително е да намерите време за почивка през деня и да седнете с вдигнати крака до нивото на сърцето.
 11. Не носете тесни и тесни дрехи, които притискат тялото в кръста, слабините, краката.

Компресиращо трико

компресионни чорапи за разширени вени

Невъзможно е да се изключат всички рискови фактори в съвременните условия. Заседнала работа, дълго време, прекарано в задръствания, чести полети - всичко това пречи на нормалното кръвообращение. Каква е профилактиката на разширени вени при заседнала работа? Най-надеждният и ефективен начин е носенето на специално трико, което поддържа вените, предотвратява тяхното разширяване, предотвратява подуване, облекчава умората, облекчава тежестта в краката. Продуктите улесняват изтичането на кръв от краката поради специалното разпределение на компресията: в глезените - 100%, в областта на коленете - 75%, в областта на бедрата - 50%, в слабините - около 20%. Специалното трико трябва да бъде избрано стриктно според размера.

Препоръчително е да го носите и при спортуване, особено при бягане, скачане, вдигане на тежести. Незаменим е за полети, много часове пътуване в автобус или влак със седалки. Чорапогащниците трябва да се носят сутрин, докато не станете от леглото. В същото време краката трябва да се държат повдигнати. Това гарантира правилната форма на вените. При носене на чорапогащи съдовете се притискат с такава сила, че кръвообращението не се нарушава. Освен това се получава микромасаж, който съвпада с венозния кръвен поток. Ако желаете, можете да закупите устройство, което улеснява поставянето им.

Чорапогащниците за профилактика на разширени вени са от три класа на компресия. Продуктите от клас I могат да се купуват и използват без лекарска препоръка за предотвратяване на заболяване, когато няма признаци за него. Ако се появят симптоми на разширени вени, използвайте чорапогащи от II или III клас на компресия, в зависимост от стадия на заболяването. Такова трико трябва да се носи само според указанията на лекар. Чорапогащите не лекуват, а само осигуряват правилна циркулация и комфорт.

Лекарства за профилактика на разширени вени

Външни средства за защита

Днес на пазара има много такива форми за лечение и профилактика на разширени вени, като мехлем, гел, крем. Много от тях са достъпни. Тези средства имат много осезаем първичен ефект. Те охлаждат, подобряват микроциркулацията в тъканите, облекчават отока, болката, нощните крампи. Мехлеми и гелове трябва да се прилагат върху области с променени вени и паякообразни вени няколко пъти на ден.

Орални препарати

Не е достатъчно да използвате само крем за профилактика на разширени вени. Заедно с външни агенти е необходимо периодично да се приемат перорални лекарства, които помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове и разреждане на кръвта. Таблетките за вентилация са ефективни и търсени днес. Действие на лекарството:

 • повишава тонуса на венозните стени;
 • намалява характерните симптоми: болка, крампи, подуване, тежест в краката;
 • ефективен както в началото на заболяването, така и на етапа на ярки клинични прояви;
 • намалява появата на възможни усложнения на заболяването.

Трябва да се помни, че неконтролираната употреба на лекарства е неприемлива: всички лекарства и дозировката трябва да се определят от лекуващия лекар. Има противопоказания за употребата на много от тях. Не се допуска използването на външни средства при язви и открити рани по краката.