КАКВО Е ВАРИКОЗА

Много хора се сблъскват с разширени вени в живота си. За съжаление това е доста често срещано явление и засяга не само краката, както обикновено се смята, но и други органи. За щастие е лечимо. Вярно е, че е дълъг и сложен и трябва да се започне само след пълното разбиране на причините за появата му.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ВАРИКОЗА, КОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕБУВА?

Основните симптоми на началото на заболяването:

 • появата на паякообразни вени или дори мрежа;
 • вените вече са видими;
 • кожата на краката е неприятно суха;
 • крампи в мускулите на краката;
 • подуване на краката и тежест до края на деня;
 • удебеляване или потъмняване;
 • вените са нежни.
Разширени вени

Какво е разширени вени? Този въпрос измъчва много хора на средна възраст и не само. Този термин се отнася до подуване на вените в долните крайници. Вените набъбват, образуват възли, стават много извити и създават бучка синя повърхност.

Това е така, защото притокът на кръв във вените не е достатъчно добър. Кръвта спира да се движи както трябва, в резултат на което налягането във вената се увеличава. Когато надвиши всички нормални стойности, излишната кръв започва да има разтягащ ефект върху стените на вените. Краищата на съдовете се придвижват по-близо до горния слой на епидермиса и стават видими с просто око. Първият признак на разширени вени е проявата на съдови мрежи. Съдовете на краката, видими през повърхността на кожата, са болни.

Разширени вени - това, което те знаят от древни времена. Дори лекарите от Византия споменават тази болест в своите трудове. Египтяните се справят с него с еластични превръзки, а Хипократ, Авицена и Парацелз се опитват да измислят по-ефективни начини за лечение.

Много е страшно, че тази патология има голямо разпространение - приблизително 25 процента от населението на света е податливо на това заболяване. Флеболозите казват, че основната причина за разширени вени е лошото ниво на развитие на съединителната тъкан на краката. Най-често жените страдат от това заболяване, тъй като постоянните хормонални промени създават добри условия за развитието на болестта.

Какво е разширени вени

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ВАРИКОЗА

Добрите силни вени изискват постоянна грижа за себе си. В началния етап разширените вени унищожават красотата на краката, представляват малка заплаха за здравето, но с напредването си създават усложнения и застрашават живота. Разширените вени на други органи най-често са спътници на различни заболявания и за да се получи реален ефект, те трябва да се лекуват заедно с тях. Рискови групи, които преди всичко трябва да помнят за профилактиката на разширените вени:

 1. Всеки, който води заседнал начин на живот.
 2. Струва много през деня, например на работа.
 3. Кой е с наднормено тегло или затлъстяване.
 4. Носи обувки с високи токчета или прекалено тесни обувки.
 5. Има заболяване (или скорошна операция) в областта на таза.
 6. Носи тесни дрехи, които затрудняват притока на кръв.
 7. Често седи с кръстосани крака.
 8. Бременни.
 9. Спортисти, трениращи с редовни претоварвания.
 10. Приема хормони.

Много хора дори не подозират, че са носители на сериозно заболяване. Напредналият стадий на това заболяване се лекува доста трудно, за разлика от първоначалния. Ето защо всеки, и особено тези, които имат лоша наследственост, трябва да знаят какво е разширени вени, неговите симптоми и да помнят, че навременното посещение на флеболог е просто необходимо, точно като профилактичен преглед от зъболекар. Трябва да се грижите за здравето си сами, като не оставяте нещата да вървят сами.

Разширени вени, какви са те?

За да разберем какво представляват разширените вени, нека разгледаме основните причини за това заболяване. Както знаете, тялото ни е проникнато от честа мрежа от кръвоносни съдове, някои от които карат кръв към сърцето - вени, други, напротив, я носят в обратната посока - това са артерии. Докато системата работи безпроблемно, а кръвоносните съдове са чисти, еластични и не са изложени на прекомерен стрес, всичко е наред. Ако започнат редовни неуспехи, рано или късно те могат да доведат до заболявания, една от които е разширените вени.

Може да се появи навсякъде по тялото, но най-често се среща в крайниците. Отчасти защото, като вдигат кръв нагоре по краката, вените издържат на големи натоварвания, отчасти защото крайниците ни са една от най-„заетите“ части на тялото ни - трябва да вдигаме тежести, да ходим много, да стоим или да седим, което също е лошо, така чекак пречи на нормалния кръвен поток.

ВАРИКОЗА НА ВЕНИЧНИТЕ КРАЙНИЦИ: УСЛОВИЯ

Най-честата форма на това заболяване, която се предполага главно при споменаване на разширени вени, е разширените вени на краката. Първоначалните му симптоми са изброени по-горе, но до какво може да доведе пренебрегването на лечението? Ние изброяваме основните усложнения на това заболяване:

 • тромбофлебит;
 • флеботромбоза;
 • трофични язви;
 • кървящи разширени вени.

Какво представлява тромбофлебитът?Това е възпаление на стените на външните вени и поява на кръвни съсиреци по тях, които не само стесняват пространството за кръвен поток, но в крайна сметка могат напълно да блокират съда. Той почти от самото начало придружава разширени вени на крайниците. И човек, който не се справя с вените си, в крайна сметка, до букет от усложнения, получава остър тромбофлебит, когато тромбът не само пречи на кръвообращението, но е и центърът на огнището на възпаление, засягащ не само стените на съда, но и близките тъкани.

Флеботромбоза- т. нар. тромбофлебит на дълбоки вени, не по-малко сериозен и труден за лечение, когато тромбозата пречи на кръвния поток и съдовете и тъканите около тях се възпаляват. Какво представлява тромбозата? Това е появата в съдовете на кръвни съсиреци, които пречат на кръвния поток или дори напълно блокират лумена на кръвоносните съдове. Дори частично намаляване на доставката на прясна кръв забавя метаболизма на тъканите и води до натрупване на нейните продукти, а пълно блокиране в крайна сметка може да доведе до клетъчна смърт, т. е.

Специалната опасност от тези заболявания е, че в крайна сметка може да доведе до тромбоемболия - тромбът, отчупвайки се, ще мигрира с притока на кръв в цялото тяло, запушвайки една от големите артерии, което от своя страна може да бъде фатално.

Друг сериозен проблем, разширени вени от последна степен, са трофичните язви - отворени рани, които не зарастват дълго време. Колко дълго? Ако в рамките на месец и половина раната дори не помисли да се излекува, това е трофична язва. Тя се лекува, но това е дълго и сложно лечение, когато трябва да комбинирате хирургични и терапевтични методи.

Усложнение като кървене от разширени вени е не по-малко опасно. То може да бъде причинено както от изтъняване на кръвоносните съдове в местата на удебеляване, така и от механичен стрес. Тъй като не струва нищо, за да се повреди съд, който е изтънял и е загубил своята еластичност. Не мислете, че това се отнася само за външните вени, които са дълбоко толкова „нежни“ и податливи на всякакъв стрес, удар, изместване.

Последиците от нелекуването на разширени вени на снимката:

Последиците от нелекуването на разширени вени

Разширените вени във видеото правят още по-депресиращо впечатление. За да предотвратите това, трябва да се консултирате с лекар възможно най-рано и стриктно да спазвате всички негови инструкции, както при лечението, така и в начина на живот.

ВИДОВЕ ВАРИКОЗ

Както бе споменато по-горе, има и други видове разширени вени. Има много от тях, тези заболявания възникват по различни причини и ако някои са достатъчно широко разпространени, други са много редки, обикновено свързани с други заболявания.

 1. Ретикуларни разширени вени - мрежа от сини звезди по бедрата и прасците. Той се среща дори при млади и слаби хора и често се счита само за козметичен дефект, въпреки че това е първата камбана - трябва да посетите флеболог.
 2. Звездичките и съдовите мрежи по лицето са причина да посетите ендокринолог, тъй като това често показва, че човек има проблеми в ендокринната система. Въпреки че причината може да е в начина на живот - злоупотреба с алкохол, мазни и нездравословни храни, слънчево изгаряне, навикът да мачкате акне.
 3. Разширени вени на ръцете - най-често този проблем възниква при спортисти и тези, чиято работа изисква постоянно сериозно натоварване на ръцете.
 4. Варикоцеле е разширена вена около тестисите. Много често срещана патология и затова мъжете, особено юношите, трябва да се консултират с лекар при първите симптоми, тъй като нелечението често води до безплодие.
 5. Хемороиди - разширени вени на ректума. Не само заседналият начин на живот може да доведе до него, но и вдигане на тежести, бременност, запек и много други причини.
 6. Разширени вени на краката - има няколко етапа и ако не започнете лечение в началния етап, това може да доведе до сериозни съдови патологии и увреждане.
 7. Разширени вени на вътрешните органи - обикновено се появява като усложнение на други заболявания или в следоперативния период. Това може да са разширени вени на тазовите органи, стомаха, хранопровода и др.

Това е кратък списък на основните видове това сериозно заболяване. Можете да научите как да лекувате разширени вени от всеки тип от подробните статии, публикувани на нашия уебсайт. Опитваме се редовно да говорим както за традиционните, така и за най-модерните методи на лечение.

ХРОНИЧНА ВЕНОЗНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Източникът на този проблем е изправеното ходене, което означава, че ние сме единственият вид на Земята, който е засегнат от него. Няма да разглеждаме псевдонаучни хипотези, обясняващи защо това се е случило, въпреки че някои от тях са доста забавни. Единият например предполага, че човечеството е дошло на Земята от Марс, където силата на гравитацията е много по-малка и следователно тялото ни не е приспособено към земните товари, а другата, че хората са създадени от извънземни и някъде слабо развити. Както и да е, двупосочното движение изисква кръвоносните съдове да се издигнат на значителна височина, което означава, че ги подлага на сериозен стрес.

Обикновено тази система работи хармонично, кръвта бързо и равномерно снабдява всички части на тялото с кислород и основни вещества. Но ако има някакъв отказ (травма например) или тялото е постоянно повлияно от някои неблагоприятни фактори (упорита работа, голямо тегло, хормонален дефицит и др. ) ХВН се развива - хронична венозна недостатъчност. През последните десетилетия това заболяване стана значително по-младо и сега се среща не само при по-старото поколение, но и при юношите и следователно всеки трябва да знае симптомите му:

 • телеангиектазия - разширяване на малки повърхностни съдове;
 • подуване на краката, по-лошо вечер;
 • крампи, настръхване и други болезнени усещания в мускулите на прасеца;
 • студени крака;
 • пигментация на кожата на краката;
 • общ дискомфорт и умора през целия ден.

Както можете да видите, те до голяма степен съвпадат със симптомите на разширени вени, които бяха изброени в началото на статията, защото това е началото на същата болест - разширени вени. Ето защо, ако имате поне някои от тези признаци, трябва незабавно да се свържете с флеболог, който ще предпише лечение, ще ви помогне да вземете решение за диетата и начина си на живот. Разширените вени не са болест, която може да се излекува с хапчета, това всъщност е начин на живот, който трябва да се спазва постоянно, за да не се изправим пред по-сериозни етапи от своето развитие.

Източникът на проблема е изправена стойка

Съвременната наука предлага много методи за лечение, които до известна степен компенсират ХСН, като премахват както външните му прояви, така и като цяло влияят положително на състоянието на кръвоносните съдове. Например прочетете за паякообразните вени по краката, техните причини и лечение. Сега медицината предлага набор от мерки за борба с този „козметичен“ дефект, включително този:

 • консервативна терапия - мехлеми и таблетки за укрепване на стените на кръвоносните съдове и стимулиране на притока на кръв;
 • компресионна терапия - специално медицинско бельо;
 • инвазивна терапия - микротермокоагулация, микросклеротерапия.

Също така сред ефективните методи, които помагат да се отървете от телеангиектазията и нейните причини, са терапевтични упражнения и лимфодренажен масаж.

Много по-трудно е да се лекуват разширени вени с усложнения, но дори тук интегрираният подход си върши работата. Какво се има предвид? Ето какво може да предложи съвременната медицина:

 1. Терапевтични методи - лекарства, специално бельо, масаж, физиотерапия.
 2. Хирургични методи (флебектомия, минифлебектомия, кратко оголване, ендоскопска дисекция на вени и др. ). Това е най-радикалният метод за лечение на разширени вени, изискващ не само подготовка за операцията, нейното професионално изпълнение, но и квалифицирано следоперативно наблюдение.

Медицинското лечение на разширени вени включва използването на лекарства както за перорално приложение - като капки, таблетки и капсули, така и за приложение върху кожата - това са различни мехлеми, които се използват за разтриване на възпалените крака. Някои лекарства стесняват и укрепват кръвоносните съдове, други облекчават възпалението, а трети намаляват съсирването на кръвта, така че те могат да се използват само след лекарско предписание. Външните лекарства, тоест различни кремове, мехлеми и желета, обикновено имат аналгетични, противовъзпалителни, антипиретични качества. Често те добавят компоненти, които влияят на съсирването на кръвта. Тези лекарства действат главно върху повърхностните съдове, но имат по-малко противопоказания.

След откриване на хронична венозна недостатъчност, ако е възможно, е необходимо да се изключат причините за венозно заболяване. Тоест да смените работата, която изисква да прекарате целия ден на крака или да вдигнете тежести, да отслабнете, да се откажете от пикантни храни и т. н. Ясно е, че например наследствената предразположеност не може да бъде премахната, но знаейки за това, можете да изберете подходяща професия и да наблюдавате състоянието на вените си, включително веднъж годишно за профилактика, посетете флеболог. Въпреки всички постижения в медицината, здравето ни все още е в нашите ръце.