Как се проявяват основните симптоми на разширени вени на краката?

Разширяването на вените в краката е коварно заболяване, тъй като симптомите на разширени вени за пациента стават забележими едва когато настъпи изразеният стадий на заболяването и започнат всякакви усложнения.

Ярко изразената клинична картина се проявява едва след много години, а липсата на своевременно действие завършва с увреждане или смърт на пациента. Ето защо е много важно да се идентифицират първите признаци на проблеми. Това ще помогне да се вземат навременни мерки и да се избегне операция.

Кой страда от разширени вени

снимка на разширени вени по краката

Най -често разширени вени се наблюдават при жени (според статистиката една трета жена страда от това заболяване). Това се обяснява със следните причини:

 1. Бременността може да провокира развитието на болестта. В това състояние увеличаването на телесното тегло, увеличаването на налягането във вените поради увеличаване на матката, както и хормоналните промени в организма допринасят за застоя на кръвта.
 2. Приемане на хормонални контрацептиви.
 3. Климакс.
 4. Носенето на неудобни обувки на висок ток.

При мъжете разширените вени са по -рядко срещани. Това обикновено се случва по време на спорт с вдигане на тежести, както и по време на тежка физическа работа.

Независимо от пола на човек, болестта често се проявява с принудително статично положение на тялото, наследствена предразположеност, затлъстяване.

стройното тяло и затлъстяването като причина за разширени вени

Лекарите отбелязват, че е характерно за мъжете да търсят помощ в напреднал стадий на заболяването. Те обръщат по -малко внимание на ранните признаци, защото не са толкова внимателни за външния си вид. Жените, след като са открили съдова мрежа в себе си, отиват на лекар, за да се отърват от нея, като от козметичен дефект.

Ако говорим за симптомите, трябва да се отбележи, че това зависи от тежестта и пренебрегването на разширените вени. За удобство на диагностиката експертите разграничават четири етапа в развитието на болестта.

Първи признаци

признаци на разширени вени по краката

Началният етап се характеризира със следните симптоми:

 • усещане за тежест в краката след работен ден, дълго ходене или стоене;
 • умора и болка;
 • появата на паякови вени (телеангиектазии)
 • подуване в областта на глезена.

Всички тези прояви изчезват след нощна почивка, но се появяват отново вечер. Тези признаци характеризират първия етап на заболяването, когато венозната система за първи път се провали и започва застой на кръвта. Наблюдава се увеличаване на налягането върху съдовата стена, просветът й се увеличава, а вътрешните клапи спират да се затварят напълно и позволяват на кръвта да се върне частично обратно.

При преглед на пациента няма видими промени. Лека пастообразност може да се отбележи в долната част на подбедрицата. По правило през този период няма оплаквания. Пациентите обикновено обясняват незначителни прояви с банална умора.

На този етап е възможно успешно лечение на разширени вени, тъй като все още няма необратими промени. Съдовата стена не се разтяга и запазва предишната си форма. Достатъчно е да се идентифицира основната причина за застоя и да се елиминира.

Втори етап

симптоми на разширени вени по краката

Ако патологичният процес продължава, тогава застойът на кръвта се увеличава, има нарушение на структурата на венозните стени, съдовете се разширяват и клапаните в тях не се затварят. В този случай пациентът отбелязва:

 • изразена тежест и усещане за пълнота в подбедриците;
 • изразено чувство на умора, болезненост;
 • появата на разширени вени в подколенната ямка и други места;
 • появата на спазми в мускулите на прасците през нощта;
 • промяна в чувствителността, усещане за „пълзене";
 • симптомите не изчезват дори след като сте легнали по време на сън.

На този етап започват функционални нарушения на венозния отток и образуването на разширени възли.

Трети етап

Симптомите на разширени вени на долните крайници на този етап са причинени от тежки задръствания и нарушения на кръвообращението в кожата и мускулната тъкан на краката:

 • се появяват видими разширени възли и сакрални разширения;
 • вените се удължават, започват да стърчат под кожата, придобиват характерна извитост (предимно по вътрешната повърхност на бедрото или подбедрицата);
 • кожата става суха и по -тънка, може да се развие дерматит;
 • в дисталната част на крака се появяват кафяви петна, появяват се участъци от пигментация и уплътняване на подкожната тъкан;
 • подуване, тежест и болка в краката (пулсираща, пареща, възниква по венозния ствол);
 • силната умора и синдром на болка не изчезват след сън, растат и се засилват вечер, пречат на свободното движение;
 • мускулните крампи стават все по -чести;
 • ноктите на краката се чупят и променят структурата си, косата пада.

Четвърти етап (развитие на усложнения)

напреднал стадий на разширени вени

В последния етап на разширени вени всички горепосочени симптоми се засилват, а тежката венозна недостатъчност и тъканното недохранване водят до развитие на животозастрашаващи усложнения:

Трофични язви

Появяват се трофични язви. Те лекуват бавно, причинявайки болка и силно страдание. Признаците за развитие на язва са:

 • сърбеж и парене в определена област на кожата;
 • обезцветяване - появата на заоблено петно с неравни ръбове; лилаво или лилаво с последващо образуване на краста и повърхност на раната.

В бъдеще всичко зависи от лечението. Язвата има гладки ръбове и различни видове отделяне - в нея се отбелязват серозни, гнойни, хеморагични, фибринови ивици.

При адекватна терапия белезите са последният етап от развитието. Добавянето на инфекция води до развитие на гангрена, която е трудна за лечение с антибактериални средства и може да доведе до загуба на крайник или сепсис и смърт.

Травматично кървене

Изразено изтъняване на венозната стена при повишено кръвно налягане или лека травма причинява разкъсване на съда, последвано от масивно кървене.

Кръвни съсиреци

Запушването и възпалението причиняват образуване на кръвни съсиреци във вените на краката. При тромбоза се появяват някои симптоми:

 • силна болка в областта на тромбозата;
 • зачервяване и повишена температура на кожата в областта на тромбообразната проекция;
 • болка и удебеляване на вената при палпиране;
 • повишена чувствителност на кожата.

Подобни симптоми на разширени вени в краката са индикация за хоспитализация. В противен случай последствията могат да бъдат доста сериозни. Тромбофлебитът е опасен, защото когато се откъсне кръвен съсирек, той влиза в системата на големите артерии, които захранват мозъка, бъбреците, белите дробове и сърдечния мускул. Това явление е много вероятно да доведе до развитие на инфаркт, запушване на белодробната артерия или инсулт.

Разширени вени на краката

начални и напреднали разширени вени

Трябва да се отбележи, че развитието на болестта зависи и от локализацията на лезионния процес. Ако разширените вени преминават по низходящия път, тогава нарушението на изтичането настъпва по голямата подкожна вена на бедрото, с типични симптоми на заболяването.

Но има и възходящ път, при който се отбелязва недостатъчност на клапана в съдовете, разположени вътре. Това явление е рядко в чист вид, причината за него е пълното отсъствие на клапанния апарат или аномалия на неговото развитие в определена част от вената.

Какви са признаците на разширени вени на долните крайници? При задръствания в дълбоките вени клиничната картина може да не се появи дълго време, патологичният процес протича неусетно за доста дълго време. Такива латентни разширени вени са много опасни и често първо се диагностицират с развитие на тромбоза с пълна оклузия, когато има силна болка, подуване, зачервяване или синьо оцветяване на крайника. При пълна липса на преминаване на кръв през голям съд се развива венозна гангрена.

разширени вени на крака

Но това явление е доста рядко. Най -често вътрешните разширени вени не могат да бъдат изолирани дълго време, тъй като съществува комуникационна система между повърхностните и дълбоките вени и кръвта се отделя през перфориращите вени. В този случай симптомите на заболяването ще бъдат същите като при поражението на повърхностните вени.

Когато се появят първите признаци на венозен застой, не трябва да губите време, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да следвате неговите препоръки.