Лечение на разширени вени

лечение на разширени вени при флеболог

Разширените вени (разширени вени) е много често срещано съдово заболяване, което е известно на хората от древни времена. Папирусите на Древен Египет го споменават, дори е изкопана мумия с прояви на разширени вени по краката. Намерете информация за патологията при Хипократ, Гален, Авицена. Съвременните лекари също често се сблъскват с разширени вени при пациентите, търсейки ефективни методи за лечение.

Терминът "разширени вени" е от латински произход, думата "varix" се превежда като "разширяване". Ето защо, болестта и започна да се нарича "Разширени вени. "С това заболяване периферните вени увеличават обема си, стават дълги, изкривени, деформирани, нодуларни. Кръвта застоява в долните части на крака, защото клапаните започват да работят слабо и стените отслабват. Най-често има поражение на съдовете в краката, тъй като има най-голямо натоварване на съдовете, е необходимо да се изпомпват големи количества кръв и да се преодолее силата на гравитацията.

Разширените вени се диагностицират при около 17 - 25% от хората. Сред младите хора и момчетата, и момичетата са еднакво болни. При зрели и възрастни жени тази патология се среща с 2-3 пъти по-висока честота, отколкото при мъжете им на същата възраст. Това се дължи на постоянните хормонални промени в женското тяло, които се случват през целия живот.

Как са подредени вените в краката

Краката имат две групи венозни съдове: повърхностни и дълбоки или дълбоки. Първите се намират в подкожната тъкан, тоест на повърхността на крака. Последните са разположени по-дълбоко, в дебелината на мускулите, до артериите и сухожилията. Дълбоките и повърхностните съдове са свързани чрез перфориращи или перфориращи вени. Стената им се състои от колагенови и еластинови влакна, със слаби и малко гладки мускули.

Венозната стена има трислойна структура:

 • По-горе е адвентицията, която е изградена от хлабави съединителни влакна, гладкомускулни клетки, опънати по стените, заобиколени от малки капиляри и нерви, отговорни за трофиката на съда.
 • В средата е разположена средата, състояща се от кръгови гладкомускулни влакна.
 • От вътрешната страна е интима. Основата на интимата е ендотелът, между неговите клетки има надлъжни влакна на гладката мускулатура. Вътрешната обвивка е сгъната, издутините са една срещу друга и наподобяват гнезда за лястовици или джобове. Те се наричат клапи и отговарят за правилната посока на кръвния поток.

Венозните клапи насочват кръвта от периферните към сърцето и от повърхностните към дълбоките вени. Те предотвратяват обратния поток, повишават венозното налягане. В допълнение към клапаните в поддържането на нормалния тонус участват гладки мускули, сухожилия и мускули на краката. С поражението на някой от слоевете (по-често средната и вътрешната), вените губят тонуса си и се разширяват, възникват разширени вени.

Има няколко повърхностни вени:

 1. Голямата сафенозна вена е разположена от вътрешната страна на крака, стените й са оборудвани с няколко клапана, кръвта се събира от предната бедрена повърхност през поредица от по-малки съдове в тази вена.
 2. Малката сафенозна вена е разположена от външната страна на крака, снабдена с клапани, събира кръв от вените от предната и задната част на крака.

Комуникацията между големите и малките вени се дължи на съединителните съдове.

Задните и предните тибиални вени, подколенната вена и бедрената вена се наричат дълбоки. Разширените вени се развиват в тях в напреднал стадий, когато болестта не се лекува дълго време.

По какви причини се появяват разширени вени и кой е изложен на риск да се разболее?

Защо хората страдат от разширени вени в момента е трудно да се каже. Установени са само редица рискови фактори, поради които клапите отслабват, еластичността и тонусът на стените на повърхностните и перфориращи вени намалява.

Ето факторите, водещи до развитието на болестта:

 • Наследственост. Структурата на стените на кръвоносните съдове е генетично обусловена, с някои промени в гените те отслабват, клапаните не се затварят добре. В резултат на това при най-малкото повишаване на налягането във вените се получава обратен излив на кръв, съдовете се преливат и разширяват.
 • Хормонални промени в тялото при жените. Тази ситуация е типична за бременни жени или за втората половина на цикъла, когато количеството прогестерон се увеличава и нивото на естроген намалява. В резултат на това се променя реологията на кръвта (повишава се съсирваемостта), съдовият тонус намалява, еластинът и колагеновите влакна се разрушават и рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава.
 • Затлъстяване. Хората с наднормено тегло се движат малко, което забавя притока на кръв в тялото. Излишъкът от подкожни мазнини на корема води до повишено налягане в коремната кухина, притискане на големите вени. Това води до застой на кръв в съдовете на краката и след това до разширени вени.
 • Диабет. Захарта, чието ниво се повишава при това заболяване, уврежда съдовия ендотел, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Алкохолизъм. Когато се консумират големи дози алкохол, настъпва дехидратация, кръвта се сгъстява, образуват се съсиреци, запушват малки съдове и провокират стагнация.
 • Статични професионални товари като повдигане на тежки товари, стояща или седнала работа. Мускулният тонус в такава ситуация намалява, кръвта се движи по-лошо от долните крайници към сърцето, настъпва застой, вените в краката се разширяват поради това.
 • Вродени аномалии на съсирването на кръвта. Хиперкоагулация, при която се произвеждат твърде много фактори, които са отговорни за образуването на съсиреци в кръвта, провокира тромбоза и затруднява движението на кръвта през съдовете.
 • Грешна диета. Диета с недостиг на редица витамини (С, Е, РР), растителни фибри води до нарушения в структурата на ендотела и други структурни елементи на съдовите стени.
 • Тесно бельо. При носене на тясно бельо част от вените се прищипва, което провокира трудно изтичане на кръв от долната половина на тялото.
 • Чести запеци. Хората, страдащи от този проблем, трябва постоянно да натискат, това увеличава налягането вътре в корема, в резултат на което има затруднение в изтичането на кръв.
 • Висок ток. Пренапрежението на мускулите на прасеца, недостатъчното свиване, води до стагнация на кръвта във вените.
 • Горещ климат. През лятото, по време на жегите, тялото се дехидратира. Ако не компенсирате проблема, като изпиете достатъчно количество течност, рискът от образуване на кръвни съсиреци в съдовете ще се увеличи.
 • Патология на сърцето и бъбреците. Това могат да бъдат вродени или придобити сърдечни дефекти, бъбречна недостатъчност.
 • Прекомерни дози лекарства, които влияят на съсирването. В този случай кръвоносните съдове могат да се запушат от образуваните кръвни съсиреци.
 • Операция. Рисковете от образуване на тромби в този случай се увеличават поради загуба на кръв, компресия на вените по време на интервенцията.

Как разширените вени могат да бъдат сложни

 • Тромбоза поради застой на кръв.
 • Съдова тромбоемболия в резултат на отделяне на тромби.
 • Тромбофлебит или възпаление на венозната стена.
 • PE (белодробна емболия). В този случай притокът на кръв в белодробната циркулация е рязко нарушен, което води до смърт. Малките кръвни съсиреци могат да попаднат в малки белодробни артерии и да причинят инфаркт или белодробен оток.
 • Трофични язви, екзема по кожата на краката поради хранителни нарушения в тъканите. При лоша циркулация на кръвта в тъканите навлиза малко кислород и хранителни вещества, което нарушава регенерацията или причинява масивна клетъчна некроза.
 • Едематозен синдром. В резултат на нарушение на изтичането на кръв и застой през стените на съдовете, течността се просмуква в междуклетъчното пространство. Отокът е мек по консистенция, еластичен, най-често се появява близо до засегнатата вена, независимо от времето на деня.
 • Дерматит. Възпалителният процес в кожата се развива поради нарушен кръвен поток и хранене на тъканите.
 • Хиперпигментация, цианоза на засегнатата кожа.
 • Уплътняване на подкожната мастна тъкан поради оток и кръвоизлив.

Как да диагностицираме разширени вени

 • С помощта на функционални тестове (прилагане на турникет) се изследва състоянието на клапаните. Те са кръстени на авторите си - Троянов-Тренделенбург, Прат, Шейнис, Делбе-Пертес и др. В това положение лекарят поглажда крайника от стъпалото нагоре, за да изпразни повърхностните вени. Следващата стъпка е поставяне на турникет в горната половина на бедрото, след което пациентът се издига от дивана. Здравите вени на пищяла трябва да се напълнят след 15 секунди.
 • Дуплексното ултразвуково сканиране на вени (ултразвуково ангиосканиране) предоставя най-много информация, позволява ви да визуализирате съдовете и кръвния поток през тях.
 • Доплер изследването е метод за оценка на кръвообращението в съдовете.
 • Флебография или рентгеново изследване с използване на контраст, което помага да се изследва вътрешната структура на съда.
 • Флебосцинтиграфията е техника, при която се използват радиоактивни вещества с допълнително проучване на специално устройство за тяхното разпространение.

За да се изследват повърхностните вени, те се изследват и палпират. Първите три метода се използват като допълнителни проучвания. Последните два метода са необходими за изследване на състоянието на дълбоки или дълбоки вени.

Лечение на разширени вени

Консервативно лечение

 • Медикаментозната терапия не лекува разширени вени, но с помощта на лекарства функцията на клапите, съдовата трофика, кръвообращението се подобрява частично и рискът от тромбоза се намалява. За тази цел се използват венотоници. Те могат да се предписват при всякакъв вид разширени вени. Мехлемите с нестероидни противовъзпалителни лекарства са показани при тромбофлебит. Също така в тази ситуация се използват антикоагуланти, които ефективно разтварят кръвни съсиреци. Лечението трябва да бъде избрано от лекар, след задълбочена диагноза и отчитане на характеристиките на пациента.
 • Билколечението и допълнителните техники са от второстепенно значение. Препоръчително е да носите компресионни трикотажни изделия, да правите гимнастика, ски, колоездене и плуване. Добър резултат дава упражнението "велосипед" в легнало положение, огъване и разтягане на краката, подобрява изтичането на кръв от крайниците. Упражнение може да се направи, ако няма усложнения. Препоръчва се също да вземете контрастен душ сутрин (поливайте крака първо с топла вода, след това постепенно понижете температурата до студена). Помагат готини вани с отвари от дъбова кора, конски кестен, лайка, жълт кантарион, триене на кожата с тинктура от акациеви цветя, листа от каланхое, ябълков оцет. Пиявиците помагат да се отървете от тромбофлебит.
 • Режим. Станете бавно от леглото, 5-10 минути. Краката трябва да се повдигат с 10-15⁰ през нощта; за това под петите се поставя ролка. Трябва да ходите спокойно, нежелателно е да кръстосвате крака, когато седите, а не да преуморявате. На всички пациенти се препоръчва да носят компресионни трикотажни изделия.
 • Трябва да се храните правилно, да включите в менюто груби фибри, храни, богати на витамини. Цитрусови плодове, домати, шипки, касис, ядки, бобови растения, черен дроб, лук, яйца, морски дарове ще бъдат полезни. Важно е да не пиете алкохол, да не пушите и да пиете достатъчно вода през целия ден. При постоянен запек се препоръчва да се пие слабително.

Хирургия

Флебектомия или пълно отстраняване на вените

Индикацията за такава радикална операция е разширени вени, при които участват голям брой вени. В същото време има усложнения - трофични язви, които са трудни за лечение, тромбофлебит, постоянен оток в краката, общи симптоми (умора, замаяност, припадък).

Операцията е противопоказана при СНС, тежки инфекции, при много възрастни пациенти, през втората половина на бременността, с локално възпаление на краката (еризипел, пустулозни изригвания, екзема).

Само хирургична операция е в състояние радикално да облекчи пациента от разширени вени, да възобнови работата на клапаните. Ако ситуацията е твърде тежка, нелекувана и пренебрегвана, този метод на лечение остава единственият. Недостатъците на интервенцията са необходимостта от поставяне на анестезия и задържане на пациента в продължение на няколко дни в болница под наблюдение, следоперативна травма с белези и белези.

Лазерна терапия (ендоваскуларна микротермокоагулация)

Лазерно лечение на разширени вени се използва, ако патологията се комбинира със заболявания на сърдечно-съдовата система (CHS, хипертония), промени в периферните съдове (флебит, тромбофлебит), заболявания на дихателната система (астма, хроничен бронхит, плеврит), стомашно-чревни патологии (холецистит, язва, перитонит), нервната система (FM травма, менингит, енцефалит и техните последици), пикочно-половата система (възпаление на бъбреците, простатата, патология на матката с придатъци), с кожни заболявания (фурункулоза, дерматит, псориазис и др. ).

Противопоказания за използването на лазер са онкологията, декомпенсираната патология на бъбреците, черния дроб, сърцето, церебралната склероза, бременността.

Основните предимства на лазерната терапия са нейната ефективност при елиминиране на разширяването на повърхностните вени, скорост (продължителността на манипулацията е 15-20 минути), няма нужда да се ходи в болница, ниска травма.
От недостатъците си струва да се подчертае лошата наличност на техниката; не всички клиники разполагат с подходящо оборудване. Лечението е скъпо и не е много полезно за отстраняване на силно засегнати и дълбоки вени. Ако лазерът се използва неправилно, можете да получите термично изгаряне, понякога на местата на експозиция се появява депигментация.

Радиочестотна коагулация (аблация)

Операцията е показана при обширни лезии на сафенозните вени, трофични язви в резултат на продължителни и нелекувани разширени вени.

Радиочестотната коагулация е противопоказана при остър тромбофлебит, ограничена подвижност на пациента, бременност, психични разстройства.

Основните предимства на метода са неговата безболезненост, липса на травма, липса на необходимост от престой в болница. Пациентите могат да се върнат към обичайните си дейности още на следващия ден.

Недостатъкът е високата цена на интервенцията.

Склеротерапия

Показан е при разширени вени на малки и големи повърхностни вени (на големи съдове се извършва под контрола на дуплекс доплер) в началния етап и без усложнения.

Не лекувайте бременни и кърмещи майки по този начин, с алергии към лекарства, с дълбока венозна тромбоза, инфекциозни и възпалителни кожни лезии на краката.

Основните предимства са ниска цена, бързо възстановяване, няма нужда от хоспитализация. Процедурата не оставя остатъци и не причинява нараняване.

Недостатъкът е рискът от попадане на склерозиращо лекарство в дълбока вена, намаляване на ефективността при контакт с кръв, способността да се използва само в началните етапи.

Може ли разширените вени да се излекуват у дома?

У дома е позволено да се използват помощни методи за лечение на разширени вени, които облекчават симптомите. Те използват мехлеми от аптеките или самостоятелно приготвени вани и лосиони на билкова основа, компреси, отвари за напитки и инфузии за подобряване на притока на кръв и облекчаване на отока. Има няколко рецепти по-долу.

Тинктура върху кестени

Вземете около 200 г зрели и обелени кестени. Прекарайте през месомелачка или смилайте с пасатор. Изсипете всичко с литър водка, поставете го в тъмен ъгъл и настоявайте за няколко седмици. За да накарате продукта да ухае добре, добавете няколко капки ментово масло. Вечер те смазват краката с тинктура, за да се отърват от тежест, сърбеж, укрепват кръвоносните съдове и предотвратяват тяхната крехкост. Също така се препоръчва да се направи компрес от тинктурата. Ако няма кестен, заменете го с индийско орехче, рецептата остава същата. Тинктура с мускусни ядки може не само да разтрива болните крака, препоръчително е да я пиете по 20 капки на ден. След като бутилката свърши, направете нова тинктура. Но между приема на следващата порция трябва да има пауза от 2 седмици.

Мехлем от невен

От цветята на невен се прави запарка - супена лъжица се залива с чаша вряща вода, поставя се на огън, вари се за няколко минути, настоява се 3 часа в термос. Филтрирайте запарката и добавете към малко мазнина, ланолин, вазелин, мазнина от язовец. За уханието се препоръчва да добавите капка ароматно масло (роза, бергамот, цитрусови плодове, градински чай, лавандула и др. ) Втривайте мехлема сутрин и вечер, с леки движения от подбедрицата до коляното, докато напълно погълнат. Мащерка, шишарки от хмел, коприва също се добавят към запарката от невен.

Масло от лайка

Цветята на лечебната лайка са сгънати в половин литров буркан от тъмно стъкло, така че контейнерът да се напълни отгоре. Налейте половин литър всякакъв вид растително масло, например маслини, царевица, коноп. Те настояват за един месец, като от време на време се разклащат или разбъркват. След това маслената инфузия се филтрира. За аромата добавете няколко капки масло от чаено дърво, мента, лавандула, грейпфрут. Маслото от лайка се нанася върху крака рано сутрин и късно вечерта, като същевременно се прави лек масаж. Можете също да правите нощни компреси от запарката.

Компрес от горчив пелин

Вземете пакет кефир или ферментирало печено мляко, 3 супени лъжици сух пелин. Билката се натрошава, смесва се с кефир (ферментирало печено мляко). Когато тревата се намокри, я разстелете върху тензух заедно с гъста течност. След това поставете компрес на крака, покрийте го с восъчна хартия отгоре (не се използва целофанов филм), фиксирайте всичко с няколко слоя превръзка. Дръжте краката повдигнати, компресът се отстранява след половин час. Препоръчва се процедурата да се прави два пъти на ден. Вместо пелин можете да вземете хмел, цветя от лайка, низ, детелина, дъбови или брезови листа, жълт кантарион, хвощ, трицветни виолетови цветя, бял равнец. Комбинации от различни растения дават добър ефект. За да подобрите ефекта от компреса след процедурата, се препоръчва да легнете малко с краката надолу. Всички тези билки могат да се вливат в баня за крака. Водата в такава баня трябва да е топла, продължителността на процедурата е около 25 минути. Той добре облекчава умората, подуването, намалява сърбежа и болката.

Народни рецепти за вътрешно приложение

Различни фитопрепарати добре подобряват притока на кръв във вените. Използват се следните билки:

 • Детелина
 • Наследяване
 • Листа и плодове от червена боровинка, калина, ягода, малина
 • Майка и мащеха
 • Невен
 • Софора японска
 • Мелиса
 • Шизандра
 • Глог

Тревата се изсушава, след това се натрошава и се прави смес от различни видове растения. След това те вземат 3 супени лъжици, заливат се с литър вряща вода, настояват цяла нощ в термос и пият 1/3 чаша преди хранене.

Добре е разширените вени да се лекуват с пчелен прашец и мед. Поленът трябва да бъде погълнат. Медът също може да се яде, но все пак прави добри компреси. Препоръчва се към меда да се добавят настойки от различни билки.

Лечение на разширени вени при бременни жени

Носенето на бебе е придружено от хормонална буря в женското тяло, претоварване, което често провокира разширени вени. Лечението се провежда в този период консервативно, с помощта на местни кремове, мехлеми и гелове.

Най-ефективните мехлеми имат деконгестантно действие, облекчават тежестта в крайниците. Те се нанасят на тънък слой, движейки се отдолу нагоре, с меки масажни движения. Честотата на манипулациите е 1-3 пъти на ден.

Народните средства също помагат. Препоръчва се да се приготвят вани с билкови отвари (от лайка, мащерка, шишарки от хмел, невен, пелин, подбел, кора от дъб, листа от бреза и др. ).

Можете да се преборите с отока, като нанесете на краката си зелеви листа или сурови изтъркани картофи. Покрийте компреса с восъчна тиня с обикновена дебела хартия, а не с целофан, за да може кожата да диша. Процедурата се прави преди лягане и лосионът се оставя за една нощ.

Лекарите предписват и лекарства за вътрешно приложение за бременни жени. Има венотоници, които не оказват неблагоприятно влияние върху развитието на плода и здравето на майката. Най-често те се основават на растителни екстракти.

След прием на лекарства, венозният тонус се повишава, стените стават еластични, не толкова разтегнати, лимфният поток се подобрява, течната част на кръвта престава да се просмуква в междуклетъчното пространство и отокът преминава. Не можете да пиете тези средства без лекарско предписание.

Традиционни методи за лечение на разширени вени

Има много народни рецепти за настойки, отвари, лосиони и компреси. Препоръчва се редица средства дори да се приемат устно. Няколко възможности за лечение на разширени вени, използващи алтернативни методи, са описани по-долу.

Тинктура от люляк

Те вземат контейнер с обем от един и половина литра, изсипват в него цветя и люлякови листа. След това всичко се излива с водка или медицински алкохол, така че течността напълно да покрие тревата (до самия ръб на контейнера). Настоявайте една седмица, като от време на време разклащате, след това филтрирайте и разтривайте краката с тинктура всеки ден. Разтрийте кожата с нежни масажни движения, от пръсти до колене.

С помощта на тинктурата се борят с възпаления, отоци, спазми, болки в краката.

Чеснов мехлем

Скилидките чесън от цяла глава се обелват, смилат се в месомелачка или се изстискват през машина за чесън. След това трябва да вземете масло (несолено) и да смесите със счукан чесън в съотношение 1: 2 (2 части масло и 1 част чесън). Нанесете тази смес върху засегнатия крак, покрийте с восъчна хартия, превръзка, компресът може да се държи цяла нощ.

Компресът премахва болката, усещането за парене, има антисептични свойства, омекотява кожата и помага за затягане на раните.

Мед с чесън

Трябва да вземете глава чесън и 250 мл мед (за предпочитане липа или елда). И двете съставки се разбъркват старателно и се влива в продължение на една седмица. Пийте по супена лъжица, три пъти на ден, преди хранене.
Инструментът облекчава подпухналостта и умората, болката, разширените вени стават по-малко забележими.

Картофен сок

Суровите картофи се нарязват на ренде или в блендер, кашата се нанася върху възпалени места. Компресът се държи около половин час, ако желаете, можете да го оставите за една нощ. За да увеличите ефективността, изпийте едновременно половин чаша картофен сок. Продуктът облекчава подуването и дискомфорта в крака, премахва тежестта, намалява умората и възпалението.

Какъв е ефектът от носенето на компресионно бельо при разширени вени?

Компресионното бельо не е в състояние да излекува разширените вени. Но носенето му забавя болестта, облекчава много от симптомите, причинени от нея, и подобрява благосъстоянието.

След поставяне на компресионен трикотаж, луменът на подкожните вени се стеснява, кръвта и лимфата текат по-добре, не застояват в крайниците. В същото време се премахва отокът, изчезват конвулсивни контракции на прасците, краката се уморяват по-малко, няма усещане за тежест.

Основните видове компресионно бельо, които се предписват при разширени вени, клинове, чорапи, чорапи, дълги чорапогащи. Препоръчително е да носите продукти всеки ден, трябва да ги обличате сутрин, преди да станете от леглото, винаги в легнало положение.

Има различни степени на компресия на трикотаж, те се избират в зависимост от стадия на разширени вени. Само правилно подбраното бельо ще има желания терапевтичен ефект. Най-добре е да бъдете предписани от лекар, но чорапи или чорапогащи с ниска компресия, за профилактика, са лесни за закупуване сами.

Преди да купите, трябва да определите точно кой клас на компресия имате нужда. Попитайте за характеристиките на етикетирането на продуктите на избраната от вас компания. Реномираните компании винаги използват думата „компресия", за да определят класа и да го определят в mm Hg. Ако на опаковката е изписано „DEN", този продукт няма нищо общо с лечебното бельо.