Начини за лечение на разширени вени на краката

Лечението на разширени вени на краката може да се извършва по различни начини, така че в някои случаи е възможно да се справите с болестта у дома. Всичко зависи от степента на развитие на заболяването. Разширените вени са не само външна проява на болестта, но и синдром на болка, който пациентът трябва да изтърпи.

Какво е заболяването, свързано с

Какво причинява разширени вени? Болестта се усеща, когато има повишено венозно налягане. Разширените вени се срещат не само по краката. Болестта може да засегне стомаха, хранопровода, вените на малкия таз и др. Разширените вени на долните крайници при пациентите обаче се наблюдават най-често.

Най-честите причини за разширени вени:

 • наследствен фактор;
 • повишаване на венозното налягане;
 • пол.
появата на разширени вени

Ако човек от семейството е имал заболяването в близките си роднини, то той е изложен на риск. Разширените вени в нежния пол са способни да провокират бременност, както и използването на хормонални лекарства. Причините за разширени вени по краката са свързани със заседнал начин на живот, ниско ниво на физическа активност, статичен стрес, когато тялото е в изправено положение. Разширените вени на долните крайници могат да се появят при наличие на излишно телесно тегло, затлъстяване.

Тези фактори причиняват разширени вени, повишено венозно налягане, което е свързано с нарушаване на нормалното функциониране на венозните клапи. Поради патологични промени, разширените вени образуват необичайни кръвни потоци. Те се наричат ​​рефлукси в медицината. Пациентът има патологичен обратен поток на венозна кръв, посоката на потока от дълбоки вени към повърхностни. Такива последици от разширени вени по краката са опасни, тъй като те провокират прогресията на заболяването. Налице е повишаване на налягането върху цялата венозна система.

Когато кръвният поток е правилен, той тече през вените на долните крайници отдолу нагоре. Това може да се постигне чрез различни механизми. Това може да бъде свиване на мускулна тъкан в крака по време на движение, наличие на клапи във вените, които предотвратяват обратния кръвен поток, кръвно налягане от артериите.

флеберизъм

Когато клапаните престанат да си вършат работата, настъпват отрицателни промени, свързани с венозния кръвен поток. Поради това се наблюдава прекомерно разтягане на вените. Кръвният поток има хаотичен ред; кръвта застоява във вените на краката. Това важи особено за сафенозните вени. При тях налягането става много високо, поради това съдовите стени изтъняват, разширяват се.

Разширените вени на долните крайници най-често се диагностицират при тези хора, които са били на крака от дълго време.

Разширените вени на краката на жените понякога се причиняват от отрицателни хормонални промени в тялото. При бременни жени по време на бременността се наблюдава постепенно увеличаване на маточното налягане върху вените на коремната кухина. Поради тази причина има затруднение в изтичането на кръв.

При възрастните хора често се наблюдават разширени вени на долните крайници. Когато човек повдига тежки предмети, кашля, той е измъчван от хроничен запек, разширени вени на краката, причинени от нарушения във функционирането на венозните клапи, възниква поради повишаване на интраабдоминалното налягане.

Важна информация

Основните симптоми на разширени вени на долните крайници:

 • вените се удебеляват;
 • придобиват тъмно син, лилав оттенък, извиват се;
 • по кожата на глезените, краката се появява неравномерна кафява пигментация;
 • образуване на тромби с разширени вени
 • човекът изпитва силна болка в краката, особено когато стъпалото е твърде повдигнато;
 • понякога се появяват конвулсии;
 • язвени дефекти са видими по кожата на краката, могат да се появят и в областта на ставите.

Защо разширените вени на краката са опасни? Това заболяване може да бъде свързано с различни усложнения: язви по кожата, екзема, венозно кървене с висока тежест, които се появяват при наранявания на долните крайници. Ако пациентите не лекуват заболяването или го правят неправилно, те развиват тромбофлебит. Това е възпаление на отделен участък от вената с образуване на кръвен съсирек. Последиците от разширените вени по краката са много сериозни.

Следователно, веднага щом се забележат първите признаци на разширени вени, трябва незабавно да се свържете с медицинско заведение. Трябва да отидете на среща с флеболог (специалист, който се бори с венозни заболявания). Лечението на разширени вени на долните крайници протича възможно най-успешно, ако се започне на ранен етап от развитието. Лечението на заболяването е по-лесно и рискът от усложнения е намален. Пътуването до флеболога не може да бъде отложено.

Първоначално, в процеса на диагностика, лекарят извършва първоначален преглед. Освен това възлага определен тип инструментални изследвания. В повечето случаи е необходим доплер ултразвук за точно диагностициране. За да се изберат правилните методи за лечение на разширени вени, понякога в кръвообращението се инжектират специални вещества, след което се извършва проучване на тяхното разпределение през съдовете.

Етапи на развитие на болестта

как се развива разширените вени

Международната научна общност е определила систематизацията на ВБНК. Според нея е възможно да се разграничат етапите на разширени вени, които са 6. Когато човек не обръща внимание на краката си, не се грижи за тях, не лекува вените в краката, не предприема превантивни мерки, излага ги на външни неблагоприятни ефекти, има голяма вероятност за краткопродължителността на времето, през което пациентът ще се изправи пред всички етапи и ще бъде на операционната маса.

Класификацията идентифицира нулев етап. Пациентите се диагностицират със симптоми, които са присъщи на разширените вени на долните крайници. Сред тях са:

 • подпухналост;
 • болка, тежест в краката;
 • крампи, които се появяват по време на сън.

Според външни признаци и резултатите от изследванията болестта не може да бъде открита.

На 1-ви етап от разширени вени на долните крайници можете да наблюдавате звездите на съдовете или съдовата мрежа. Възможно е проявата на вече посочените признаци на заболяването.

Признаците на разширени вени стават по-изразени в следващия етап. Човек може самостоятелно да види, че вените са увеличени, има възли със синкав оттенък. Те са в състояние да увеличат размера си, ако представителят на жената носи обувки на висок ток през деня или седи дълго време пред компютъра в офиса. На този етап вече съществува риск от образуване на кръвни съсиреци.

В следващата стъпка, описаните по-горе симптоми се подсилват от появата на редовен оток. То се вижда много ясно в края на работния ден. Сутрин подпухналостта може да изчезне, а вечер след продължителен стрес може да се появи отново.

симптоми на разширени вени

Четвъртият етап, който класификацията осигурява, е свързан с трофични трансформации в долните крайници. Те са причинени от неадекватно хранене. Тъй като има прекомерно натрупване на пигмент, кожата става с необичаен цвят. Цветът може да варира от тъмнокафяв до черен.

Има голяма вероятност от развитие на възпалителен процес. Това могат да бъдат както леко зачервяване, така и обширни плачещи лезии. След известно време се наблюдава атрофия на кожата. Това явление се дължи на факта, че на кожата могат да се появят бели, леко хлътнали участъци. Всички тези отклонения водят до образуването на трофична язва.

Петият етап е свързан с наличието на всички вече споменати симптоми и излекувана трофична язва. Симптомите на разширени вени на долните крайници на 6-ия етап се състоят в наличието на активна незарастваща трофична язва.

Ефективни мерки за премахване на разширени вени на краката

Ако разширените вени на краката се диагностицират своевременно, се извършва основно лечение. В хода на терапевтичния курс се използват специални флеботропни лекарства, които осигуряват тонизиране и укрепване на венозните стени. Лекарствата се използват за вътрешно приложение под формата на таблетки и за външна употреба, под формата на гелове, мехлеми. Ако разширените вени се пренебрегват, тогава само такива методи не могат да се откажат.

ефективни методи за лечение на разширени вени

Как да премахнете разширените вени на краката в по-тежки стадии? Съществуват различни процедури, методи и методи, които ви позволяват ефективно и безболезнено да лекувате разширени вени по краката. Например вените могат да бъдат запечатани, залепени или изцяло отстранени. Можете също така да залепите малки съдове заедно. Това също е доста ефективно лечение на разширени вени на долните крайници.

Ако се развият разширени вени по краката, лечението по този начин може да премахне звездичките. За да направите това, в съдовете се инжектира специално вещество, което помага за залепване на стените на вените. След известно време се образува корда, залепената вена се разтваря. Описаната процедура при разширени вени на краката се провежда без упойка, отнема от 5 до 15 минути.

Как да лекуваме разширени вени? На помощ идва лазерната коагулация. Той насърчава запечатването на големи съдове. Манипулацията се извършва под местна упойка. След процедурата увреденият съд се абсорбира.

След лечение на разширени вени на краката по някой от изброените методи, трябва внимателно да се грижите за тялото. Не можете да вдигате тежести, да носите обувки на висок ток. За да увеличите максимално ползите от лечението на разширени вени по краката, трябва да носите специални компресионни трикотажни изделия. Той е предписан от лекар, той може да принадлежи към 1-ви или 2-ри клас.

Как да се справим с разширените вени? При тежки случаи се извършва хирургическа операция. По време на него се разширяват разширените вени. При разширени вени на долните крайници на етап 6 лекуващият лекар предписва лечение на усложнения.

Комплексното лечение на разширени вени на долните крайници се състои от специални терапевтични упражнения. Такова физическо възпитание ви позволява да облекчите стреса, има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове.

По избор

Симптомите на разширени вени на краката не изчезват от само себе си, ако не предприемете никакви мерки. Първо, трябва да диагностицирате и идентифицирате истинската причина за такива образувания.

Ако се диагностицират разширени вени на долните крайници, симптомите на заболяването могат да станат по-слабо изразени, за да намалят сами дискомфорта и болката.

Как да лекуваме разширени вени по краката? Важно е периодично да сте в движение, да сменяте положението на тялото. Ако пациентът не спортува, кръвта се застоява в съдовете и кръвното налягане се повишава. Поради това водата се събира в областта на краката, краката, глезените, така че болката става изразена.

Коленете и чорапогащите ще ви позволят да се борите с разширени вени на краката. Те не позволяват течността да остане в тъканите. Пациентът не трябва да спи в седнало положение.

лечебни мехлеми

Разширените вени на краката понякога се лекуват с народни средства. В процеса се използват различни мехлеми и гелове. Трябва да се отбележи, че такива лекарства не могат да премахнат напълно заболяването, но те помагат за облекчаване на възпалението, подобряват трофиката. Те се предписват за тромбофлебит, трофични язви, докато се изисква стриктно да се спазва продължителността на курса на терапия.

Разширените вени на долните крайници се потискат в ранните етапи чрез използването на лечебни билки. Трябва обаче да бъдете много внимателни, за да не навредите. Пациентът е алергичен към много билки, има индивидуална непоносимост.

Всеки трябва да се грижи за здравето си, да редува товари с почивка, да води активен начин на живот и да се храни правилно. Ако неразположението се е почувствало, то трябва да се елиминира от самото начало, за да не се сблъска с неприятни последици. Никога не трябва да се самолекувате, защото трябва професионално да идентифицирате причините за заболяването и правилно да диагностицирате. Едва след това можете да започнете медицински процедури.