Разширени вени по краката

Напоследък хората на възраст над 30 години са изправени пред патология - разширени вени. Болестта е наследствена, тя е следствие от злоупотребата с лоши навици. Разширени вени на долните крайници - деформация на стените на кръвоносните съдове, които преместват кръвта към сърцето, образуването на възли. Болестта води до усложнения, свързани с образуването на кръвни съсиреци, риск от тяхното отделяне. Последните етапи могат да бъдат фатални. Когато се появят първите симптоми, препоръчително е да се консултирате с лекар. Той ще предпише лечението, което е специфично за вашата диагноза.

Разширени вени на долните крайници - механизъм за развитие

Патологичните промени във вените на краката се развиват под въздействието на фактори, които имат вътрешно и външно проявление.

Основните причини за образуването на патологични промени:

 • Генетично предразположение. Учените са доказали, че един от основните фактори за развитието на разширени вени е наследствеността. Ако майка ви, баба ви са имали заболяване, вие сте изложени на риск от хора, предразположени към патологични процеси.
 • Вродена недостатъчност на съдовата клапа. Патологичните аномалии са свързани с вродена слабост на съединителната тъкан. Оформени стени, конструкции, имат ниска якост и еластичност.
 • Ниска съдова еластичност
 • Периодът на бременността. Една от причините за развитието на болестта е бременността. Хормоналните промени в тялото на жената водят до факта, че те страдат от патология 50% повече от мъжете. По време на бременност се увеличава притока на кръв към долните тазови органи и се увеличава натискът върху долната част на тялото. В резултат на това венозните стени се подуват под натиска на кръвния поток.
 • Спецификите на работния процес. Разширените вени на долните крайници се образуват при хора с професии, свързани с продължително задържане в изправено положение. Патологията се развива при учители, фризьори, зъболекари. Хората, свързани с мобилността, не са изложени на риск.
 • Наднормено тегло. С появата на наднормено тегло, натоварването на долната част на тялото се увеличава.
 • Недостатъчно хранене, липса на плодове и сурови зеленчуци в диетата.
 • Наличие на онкологични заболявания.
 • Постоянни стресови ситуации. Венозните стени съдържат нервни окончания, които повишават тонуса. При постоянно нервно пренапрежение стените стават по-малко еластични.
 • Лоши навици (злоупотреба с алкохол, пушене). Вредните вещества, токсините, имат разрушителен ефект върху съдовите стени.
 • Спортно претоварване, носене на големи тежести.
 • Обувки с високи токчета, тесни дрехи, допринасят за компресията на кръвоносните съдове, нарушен кръвоток.

Изброените фактори допринасят за нарушаването на целостта на венозните стени. Под натиска на кръвния поток те са принудени да се деформират. Потокът на кръвта е отдолу нагоре. От долните крайници до сърцето. Във вените има клапани, които предотвратяват връщането обратно.

В случай на нарушение на основната функция на клапаните, съдовете се деформират, изтъняват, удължават под натиска на кръвния поток, което става хаотично. Образуват се възли - варикс, които се виждат през кожата, като сини звезди.

Разширени вени на краката, рискови фактори

В началните стадии на заболяването се усеща слабост, умора в краката. С течение на времето, по време на развитието на заболяването, пациентът изпитва болка. Естеството на болката е дърпащо. Влошава се през нощта, в края на работния ден, сутрин слаб, след сън. Това са първите симптоми на патологични промени в съдовете. Ако не започнете лечението навреме, са възможни усложнения.

Флеберизъм

Заболявания на вените на долните крайници провокират:

 • Тромбофлебит. Проявява се като възпаление на съдовите стени, води до висока температура, запушване на лумена на кръвоносните съдове;
 • Трофична язва. Нарушаване на целостта на кръвоносните съдове, образувано при най-малкото нараняване. Патологията е опасна, тя е разсадник на бактерии. Мястото на локализация е долната част на подбедрицата, стъпалото. Лекува трудно. Кожата става уязвима от влиянието на околната среда. Основната опасност е некрозата на тъканите;
 • Флеботромбоза. Нарушение на кръвния поток, чрез образуване на кръвни съсиреци, които се прикрепят към венозните стени, намалявайки лумена на леглото;
 • Тромбоза. Кръвни съсиреци в резултат на кръвни съсиреци. Може да провокира смърт, когато кръвен съсирек се отчупи, прехвърли се в белодробната артерия;
 • кървящи възли;
 • Тромбофлебит. Възпаление на съдовите стени, причинено от образуването на кръвни съсиреци. Той е придружен от повишена телесна температура.

Разширените вени на краката могат да бъдат фатални. Когато тромбът бъде откъснат, луменът на жизненоважна артерия, която храни сърцето и белите дробове, се блокира, причинява кислороден глад, липса на хранителни вещества. Той се разпространява и в мозъка.

Класификация на разширените вени на краката

В зависимост от тежестта на симптомите на патологията има шест етапа на развитие на заболяването. Съвременната класификация включва следните етапи:

 1. Нула. Характеризира се с наличието на чувство на тежест през вечерното време на деня в долните крайници. Няма клинична проява.
 2. Първо. Проявява се под формата на подкожни телеангиектазии, малки паякообразни вени. Чувства се като крампи през нощта.
 3. Второ. Състои се от горните симптоми плюс видими области на подкожна вазодилатация.
 4. Трето. Придружен е от наличието на оток на глезена. На следващата сутрин след сън те не изчезват, остават за целия ден. През целия ден се появява дърпаща болка в областта на вените.
 5. Четвърто. Изразява се от наличието на сухота на кожата. Вариксът се издува навън. Забелязват се кафяви петна - пигментация на кожата в областта на разкъсване на съдовите стени.
 6. Пето. Формиране на етапа на трофично смущение. Кожата става уязвима. Потокът на кръв е нарушен, рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава.
 7. Шесто. Образува се трофична язва. Кожата е счупена, образуват се кръвни съсиреци, придружени от възпаление на венозните стени. Рискът от отделяне на съсиреци се увеличава.
Класификация на разширените вени на краката

Разширените вени са независимо заболяване. Той не изчезва сам по себе си. Когато се открият първите симптоми, се препоръчва започване на терапия, не забравяйте, че е по-лесно да се лекува заболяването в началния етап на развитие.

Клиничната картина на проявата на патология се придружава от следните симптоми:

 • Появата на болка в долните крайници, чувство на тежест, топлина по посока на съда.
 • Усещане за тежест в краката към края на деня.
 • След дълъг престой на краката се образува оток.
 • През нощта се усещат конвулсии.
 • Стените на вените се разширяват, показват се през кожата.
 • Кожата на подбедрицата става кафява, образуват се отворени рани (трофични язви).
 • При палпация засегнатите вени са осезаеми, изглеждат изкривени. В хоризонтално положение венозната мрежа изчезва и се появява в изправено положение.
 • Постоянна тежест, усещане за парене се усеща в долните крайници. В началните етапи преминава сутрин, след почивка. С развитието на заболяването се добавя оток.
 • Повишена телесна температура, чувство на слабост.
 • Уплътняване, образуване на конуси в областта на съдовите клъстери.
 • Кърваво отделяне от трофични язви.
 • Нарушаване на храненето на кожата.
 • Болезнени кръвни съсиреци.

Ако се появят горните симптоми, препоръчително е да посетите лекар.

Разширени вени - диагностика

Лекарят предписва диагностичен метод, основан на клиничната картина на хода на заболяването. Основният метод за определяне на състоянието на кръвоносните съдове е дуплексната сонография. Процедурата отнема 25 минути. Дава представа за състоянието на дълбоките и повърхностни вени. Предписва се за профилактика и за определяне на метода на терапия.

Ултразвук на вените на долните крайници

При необходимост диагностиката се допълва:

 1. Компютърна томографска флебография. Основата на метода е въвеждането на контрастно вещество в съдовете, което допринася за проявата на ясна картина на състоянието на вените на екрана на монитора. Предписва се при несигурна клинична картина на разширени вени.
 2. Магнитно-резонансна венография. Принципът на определяне на диагнозата се основава на използването на томограф. Не предвижда въвеждането на контрастно вещество. Показва резултата от изследването на монитора. Позволява ви да получите ясна картина на състоянието на кръвоносните съдове, определя местоположението на наличието на кръвни съсиреци.
 3. Сегментарен доплер. Определя проходимостта, възможността за стесняване на артериите. Дава резултати в рамките на пет минути.

Терапия на разширени вени на долните крайници

След определяне на състоянието на съдовете, поставяне на диагноза, лекарят предписва терапия. Зависи от етапа на развитие на патологията. Разпределено от:

 1. Консервативна терапия. Въз основа на използването на лекарства за разреждане на кръвта, венотоници, противовъзпалителни лекарства, физиотерапевтични упражнения.
 2. Склеротерапия. Методът се основава на въвеждането на лекарство в засегнатата вена. Кръвният поток преминава през здрави вени, заобикаляйки залепените.
 3. Компресионно трико. Предписва се за лечение, в комбинация с други методи на терапия.
 4. Хирургическа интервенция - изрязване на засегнатата вена.
 5. Лазерна коагулация. Лазерно лечение.

Методът на терапия зависи от етапа на развитие на заболяването.

Разширяване на вените на краката, профилактика

Според заключенията на флеболозите болестта е по-лесна за предотвратяване, отколкото за лечение. Основните методи за предотвратяване на разширени вени:

 • правилно хранене;
 • отказ от лоши навици;
 • използване на физическа активност (посещение на фитнес центъра);
 • разходки на чист въздух;
 • контрастен душ;
 • пиене на поне два литра течност на ден;
 • ортопедичен стол за седяща работа;
 • удобни дрехи и обувки.

Като следвате най-простите правила, можете да предотвратите развитието на болестта.